Au început lucrările la podul de la Cetatea Făgăraș. Fortificația va fi singura din România care va avea un pod mobil ca acum câteva secole

Au început forările pentru construcția podului de pe latura de nord a Cetății Făgăraș. Acesta este primul dintre cele două pe care le va avea edificiul la finalizarea restaurării.

Sunt forați 14 piloți la o adâncime de peste 10 metri, urmând să se armeze și să se betoneze. Deasupra lor va fi montată o grindă, apoi se va construi podul din lemn de stejar. După ce va fi finalizat – în cursul acestui an, potrivit constructorului – accesul în cetate va fi permis pe aici, astfel încât să înceapă lucrările pentru podul mobil – pe latura de est (actuala intrare).

Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea. De asemenea, se va interveni și pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp.

La finalul restaurării, Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare. De altfel, cred că este singura din sud-estulEuropei care mai are apă în jurulei”, spun eElena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Până acum, au fost restaurate bastionul Cuptorului și bastionul Toboșarului, iar în curtea exterioarăau fost realizate rețelele de apă pluvială și menajeră și montați hidranții. S-au mai executat săpături la viitoarele ateliere meșteșugărești și, în prezent, sunt armate. Bolta de la fosta pulberărie de pe latura de sud a fost reconstruită „de la zero”. De asemenea, în prezent, se muncește și la refacerea acoperișului.

Sunt doar câteva dintre lucrările finalizate sau în desfășurare. Acestea sunt executate conform graficului stabilit, astfel că se vor sfârșiîn anul 2022, cum prevede contractul încheiat cu firmele asociate Troia Premium Construct și Pro Construct.

Multă istorie și o mare atracție turistică

Un magnet pentru turiști, Cetatea Făgăraș a stabilit, anual, recorduri în privința numărului de vizitatori. Dacă în anul 2015 au intrat pe porțile ei 75.500 de persoane, în 2019 a fostvizitată de 157.000 de persoane.

La Cetatea Făgăraș au mai fost refăcute Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă ce au putut fi vizitate în premieră în 2018. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. 

O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. 

Acum trei ani a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. A fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă. 

Fecioara de Fier, ucigașul secolelor trecute

La Făgăraş se poate vedea şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.  

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi.

 

 

Adauga comentariu