Banca Mondială sprijină Consiliul Județean pentru a găsi operatori pentru Aeroportul Brașov. Acesta va fi funcțional din toamnă

Adrian-Ioan Veștea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a participat la o întâlnire online cu reprezentanţi ai Grupului Băncii Mondiale care și-au manifestat intenția de a sprijini autoritatea publică județeană în vederea identificării potenţialilor operatori pentru Aeroportul Internațional Brașov.

„În această dimineață am avut o discuție prealabilă cu reprezentanți ai Grupului Băncii Mondiale, pe tema asistenţei tehnice pe care specialiștii instituției financiare sunt dispuși să ne-o acorde în privința pașilor procedurali pe care îi avem de realizat pentru concesionarea operării Aeroportului Internațional Brașov. Dorim să pregătim cu mare atenţie documentaţiile şi implicit procedurile necesare în ceea ce priveşte concesionarea operării Aeroportului. De aceea, avem nevoie de consultanţă şi expertiză asigurate la cel mai înalt nivel profesional. Experienţa Grupului Băncii Mondiale în acest domeniu şi bunul său renume ne conferă o garanţie suplimentară că Aeroportul Internaţional Braşov va fi prezent pe harta principalelor linii aeriene internaţionale”, a precizat şeful executivului judeţean, Adrian-Ioan Veştea.

La această întâlnire au participat şi directorii din Executivul CJ Brașov care fac parte din Comisia de coordonare și supervizare pentru pregătirea și planificarea concesionării operării Aeroportului Brașov.

Reprezentanţii Grupului Băncii Mondiale au prezentat portofoliul de proiecte de succes în ceea ce priveşte acordarea asistenţei tehnice autorităţilor publice, fie ele guvernamentale sau locale, pentru concesionarea unor bunuri şi servicii. Între acestea a fost şi cel mai recent exemplu de succes al experţilor Grupului Băncii Mondiale, respectiv concesionarea pe o perioadă de 35 de ani a operării Aeroportului Internaţional de la Sofia.

„În cadrul discuţiilor, experţii internaţionali şi-au manifestat interesul de a sprijini Consiliul Judeţean în acordarea de asistenţă tehnică necesară realizării tuturor etapelor legale în vederea concesionării operării Aeroportului Internaţional Braşov, ţinând cont de actualul context socio-economic internaţional, caracterizat de mari provocări în domeniu. Pandemia de COVID-19 a avut o influenţă majoră în industria aviatică, motiv pentru care trebuie privită cu maximă seriozitate operarea în condiţii de eficienţă a Aeroportului Braşov”, a precizat Mihai Pascu, director executiv în cadrul CJ Braşov.

Aeroportul Brașov va fi operațional din toamnă

Aeroportul Internațional Brașov este primul aeroport realizat de la zero în România ultimilor 50 de ani și singurul susținut financiar de o autoritate locală, respectiv Consiliul Județean Brașov. Ultimul studiu realizat în ceea ce priveşte Aeroportul Braşov arată că în primul an de funcţionare va avea 114.000 de pasageri, iar în 10 ani s-ar depăşi un milion de pasageri. Investiția este 120 de milioane de euro. O parte din bani ar putea fi recuperați din fonduri europene.

Toate lucrările urmează a fi terminate până în vară, iar din toamna lui 2021 Aeroporul va fi funcțional. Este nevoie de câteva luni pentru obținerea tuturor  actelor necesare.

Aeroportul de la Brașov va fi al treilea ca mărime din România după cel de la Otopeni și cel din Cluj. Pentru început sunt vizate curse către Londra, Munchen, Roma şi Viena, dar cu timpul vor fi adăugate și alte rute.

 

Adauga comentariu