Bastionul Țesătorilor a fost retrocedat Bisericii Evanghelice. Consiliul Județean contestă decizia. Între timp, monumentul istoric se degradează pe zi ce trece pentru că nu se fac reparații capitale

Problemele juridice ale Bastionului Ţesătorilor  au început după al doilea război mondial. Atunci statul român a naţionalizat construcţia, a preluat-o practic, dar nu a făcut şi modificările în Cartea Funciară. Proprietar în acte apărea în continuare Biserica Evanghelică, iar administrator a devenit Consiliul Județean Brașov după Revoluție. 

Biserica Evanghelică a cerut retrocedarea monumentului în 2003, dar cum doar în România este posibil, procedurile au durat mai bine de 14 ani. A fost nevoie de tot acest timp pentru ca Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor să ia o decizie. În final Bastionul a fost retrocedat Bisericii Evanghelice. Acum Consiliul Județean contestă retrocedarea. 

„Retrocedarea Bastionului Țesătorilor către Biserica Evanghelică s-a terminat, însă Consiliul Județean a contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia de restituire dată de ANRP. Deocamdată nu s-a fixat un termen de judecată“, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean. 

Clădirea se degradează pe zi ce trece

În toată această încrengătură juridică problema este alta. Pentru că retrocedarea a durat atât de mult nimeni nu a făcut niciun fel de reparații capitale la monumentul istoric. Lemnul vechi al galeriilor a putrezit și a devenit un adevărat risc care a impiedicat desfășurarea de concerte la bastion. De asemenea este nevoie și o instalație de captare a apelor pluviale deoarece apa se scurge în curtea interioară și în timp sapă în pereți. În 2016 Biserica Evaghelică anunța că va face câteva mici reparații de urgeță. Nu a anunțat ulterior și ce s-a făcut dacă s-a făcut. 

Cert este că reprezentanții Muzeului de Istorie care are o expoziție permanentă la Bastion au făcut ceva reparații. „Există o lege care ne dă drept de folosință asupra bastionului timp de 10 ani chiar dacă a fost retrocedat. Expoziția permanentă este acolo, poate fi văzută, la fel ca și macheta Cetății Brașovului. Noi am reușit să înlocuim o parte din țigle, iar angajații Muzeului de Istorie împreună cu alpiniști utilitari au curățat toată vegetația care crescuse pe pereții exteriori ai Bastionului. Vrem în primăvară să mai face reparații pentru a putea relua concertele de la Bationul Țesătorilor. Anul viitor vrem să aducem aici mai multe evenimente culturale pentru că este un loc unic“, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov. 

Istorie de sute de ani

Bastionul Ţesătorilor are o arhitectură unică în România. Construit în două etape, între anii 1421 – 1436 şi 1570 – 1573, el a fost încredinţat pentru întreţinere şi apărare breslei ţesătorilor de in, de unde îi vine şi numele. Bastionul are galerii superbe din lemn folosite iniţial pentru tragere, dar care acum au devenit arenă de spectacole. Construcţia are şi două turnuri de observaţie şi ziduri groase de 4,30 de metri la bază. După restaurarea din anul 1910, Bastionul Ţesătorilor îşi schimbă destinaţia din fortificaţie de apărare în muzeu. În anul 2002 curtea interioară, care se bucură de o acustică deosebită, datorată în mare măsură galeriilor din lemn de răşinoase devine scenă în aer liber pentru spectacole.

 

 

Adauga comentariu