Bijuterii descoperite în sicriile nobililor, expuse în Cetatea Făgăraș. Fortificația are o istorie de peste 600 de ani

Bijuterii descoperite în anii 1500 în sicriile nobililor sunt expuse în Muzeul Țării Făgărașului până la 8 ianuarie 2021. Expoziția „Cornul abundenței” reunește cele mai  spectaculoase  piese de vestimentaţie și podoabeale lumii nobiliare transilvănene. Acestea fac parte din colecţia premodernă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, iar câteva aparțin Muzeului „Valer Literat” din Cetatea Făgăraș.

Moda a fost și este un mijloc de diferențiere, o oglindă a contrastelor sociale și culturale, dar și o marcă a identității. Luxul în general, și cel vestimentar în particular, era apanajul oamenilor bogați.Atunci,la fel ca acum, luxul însemna calitatea execuției, unicitate, personalizarea obiectului în funcție de dorințele comanditarului, iar exigențele statutului social se aplicau și dincolo de granițele modei, spre obiectele cu caracter  funcțional.

Nobilimea transilvăneană nu era cu nimic mai pretențioasă decât cea europeană. Aristocrații preferau cele mai spectaculoase brocarturi, mătăsuri, broderii, fildeșul, sideful, aurul, pietrele prețioase, cu cele mai ingenioase lucrături și erau dispuși să cheltuiască mici averi pentru a-și satisface vanitatea.

Expoziția temporară inaugurată de câteva zile poate fi vizitată în Turnul Thomory al Cetății Făgăraș.

Multă istorie și o mare atracție turistică

Un magnet pentru turiști, Cetatea Făgăraș a stabilit, anual, recorduri în privința numărului de vizitatori. Dacă în anul 2015 au intrat pe porțile ei 75.500 de persoane, în 2019 a fostvizitată de 157.000 de persoane.

La Cetatea Făgăraș au mai fost refăcute Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă ce au putut fi vizitate în premieră în 2018. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. 

O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. 

Acum trei ani a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. A fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă. 

Fecioara de Fier, ucigașul secolelor trecute

La Făgăraş se poate vedea şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.  

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi.

Adauga comentariu