Bolnavii de cancer, lăsați să moară. Nici anul acesta Brașovul nu a primit un aparat de radioterapie. Este promis și așteptat de șase ani

Ministerul Sănătății a uitat din nou de bolnavii de cancer. Braşovul nu mai are de șase ani un aparat de radioterapie, după ce singurul aparat de acest fel, existent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost casat din 2013.

Deşi a promis în fiecare an că va cumpăra un aparat de radioterapie (accelerator de particule) pentru Braşov, Ministerul Sănătăţii nu s-a ţinut de cuvânt.  În 2014 s-a spus că Braşovul va fi pus pe lista de priorităţi, lucru care nu s-a întâmpat. În ianuarie 2015 reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai spitalului au cerut din nou fonduri pentru aparat, dar au primit în schimb un control. Imediat după solicitare Corpul de Control de la Ministerul Sănătăţii a venit să verifice activitatea spitalului. De atunci şi până astăzi nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Doar promisiuni. 

Anul trecut au fost cumpărate de Ministerul Sănătăţii cinci aparate, dar pentru spitale din Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi Baia Mare. Tot anul trecut s-au mai achiziţionat alte trei pentru Oradea, Craiova şi Cluj, nu şi pentru Braşov, deşi teoretic eram pe lista de priorităţi. S-au făcut din nou promisiuni pentru 2018, dar nu au fost alocate fonduri. S-a promis un aparat în 2019. În luna aprilie, când a fost la Brașov, Ministrul Sănătății Sprina Pintea a avut aceeași placă ca și predecesorii ei: se lucrează la asta, dar nu se poate da un termen. Poate în 2020, deși nimic nu este sigur. Un aparat de radioterapie de ultimă generaţie costă 3 milioane de euro.

În toată această bătaie de joc suferă bolnavii de cancer. Oamenii care nu au bani să îşi permită tratamentul la privat sau să meargă în centrele de la Cluj sau Târgu Mureş sunt condamnaţi la moarte. O şedinţă de radioterapie la privat costă 300 de lei, bani pe care mulţi braşoveni nu îi au, mai ales că un astfel de tratament necesită între 5 şi 10 şedinţe minim. Mai grav este că orice întârzire în aplicarea terapiei poate fi fatală pentru bolnavii de cancer.

Adauga comentariu