Brașoveanca Ioana Pârvulescu a câștigat Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Literatură

Scriitoarea Ioana Pârvulesc a primit marți seara premiul Uniunii Europene pentru Literatură, în cadrul celei de-a 10-a ediții a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură. Ediția de anul, fiind una aniversară, a reunit 36 de scriitori, laureați ai edițiilor anterioare, din 26 de țări.

Premiul a fost anunțat în cadrul unei ceremonii organizate la Viena de către președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene sub patronajul Parlamentului European. Ioana Pârvulescu a câștigat premiul pentru excelență cu nuvela „O voce“.

Potrivit juriului, Ioana Pârvulescu a reușit să creeze o poveste puternică pe subiectul libertății văzută din două perspective: una ficțional-adevărată care vorbește despre despre tânăra refugiată Monica L., care devine vocea libertății pentru tinerii români în timpul Războiului Rece, și una ficțională care vorbește de un angajat de la controlul pașapoartelor, la scurt timp după deschiderea frontierelor către Europa.

Povestea este dedicată Monicăi Lovinescu care a lucrat la Radio Europa Liberă în timpul Războiului Rece și a fost o voce importantă pentru libertate.

„O voce reușește să aducă emoție cititorului în prezentarea unei teme cu importanță morală despre Europe de dinainte și de după Războiul Rece”, a transmis juriul competiției.

Premiile au fost acordate în urma unui vot al publicului şi a evaluării din partea unui juriu de profesionişti din domeniul literaturii, juriu care a inclus scriitori, critici literari şi jurnalişti.

Sursa foto: European Union Prize for Literature

 

Adauga comentariu