Brașovul, al doilea oraș turistic al țării. Avem vizitatori, dar multe obiective turistice stau cu lacătul pe ușă de ani buni din cauza birocrației

Potrivit raportului INS, Brașovul este al doilea oraș turistic al țării după municipiul București. În primele șase luni ale anului 11,3% dintre turiștii veniți în România au ajuns la Brașov. Peste 1 milion de vizitatori au venit sub Tâmpa. Brașovul este lider național în ceea ce privește turiștii străini. Cei mai mulți sunt din Germania, urmaţi de turişti din Israel, Italia, Franţa sau Spania. 

Chiar dacă avem mulți vizitatori, multe obiective turisritice nu pot fi vizitate. Bastioanele și turnurile Brașovului stau închise de ani buni. O eroare birocratică le-a pus lacătul pe ușă. O eroare care nu a fost observată ani la rând de autorități. Anomalia a fost sesizată de Curtea de Conturi în urma unor controale efectuate în 2015. Obiectivele turistice suny înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, dar au ca proprietar în Cartea Funciară Municipiul Braşov. De doi ani se așteaptă o hotărâre de guvern care să reglementeze situația.

Primăria și Consiliul Județean au încheiat un protocol de predare –primire, astfel că turnurile și bastioanele au ajuns la Primărie. S-au făcut și reparații de urgență, deoarece treptele de acces se deterioraseră mult în ultimii ani. Hotărârea de Guvern tot nu a fost dată. Primăria Brașov a decis să nu mai aștepte actul și a anunțat că turnurile și bastioanele vor fi redeschise pentru vizitatori, cel mai probabil în toamnă.

Un proces care nu se mai termină

Cetatea Brașovului de pe Dealul Straja, un simbol al orașului și monument istoric, este închisă de aproape patru ani. Aro Palace a abandonat-o și cere în instanță 3 milioane de euro. Dacă Tribunalul și Curtea de Apel Brașov s-au mișcat repede și au redat cetatera gratis statului român, procesul s-a împotmolit la Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta deoarece s-a făcut recurs după recurs pentru că Aro Palace nu vrea să renunțe la pretenții, deși a primit gratis cetatea.

Compania Aro Palace a ajuns proprietar al cetăţii odată cu privatizările din 1990.  Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982.  În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Astfel compania nu dat niciun leu pe obiectivul turistic în care a operat ani la rând un restaurant medieval unde se organizau şi nunţi.  Acum trei ani Aro Palace a închis restaurantul şi automat şi cetatea pe motiv că nu aducea profit. 

Dosarul a ajuns la Înalta Curte din 11 august 2017 și de atunci este în procedură de filtru potrivit site-ului instanței supreme. Nu s-a stabilit încă primul termen în dosar și nu sunt semne că lucrurile vor înainta prea curând.

 

Adauga comentariu