Brașovul nu este inclus în programul de tratare a pacienților cu accident vascular pentru că la Județean nu este linie de gardă, iar la Neurologie nu este tomograf

UPDATE. Reprezentanții Spitalului Clinic Juderțean de Urgență Brașov a decis să inființeze linie de gardă pentru neurologie pentru a putea intra în program. Ai fost impulsionați și de vizita de astăzi a Ministrului Sănătății. La finalul vizitei Sorina Pintea a spus că  Brașovul a trimis o solicitare pentru aprobarea unei linii de gardă pe neurologie și că zilele următoarea se va face aprobarea printr-o modificare de ordin de ministru.

Brașovul nu este inclus pe lista spitalelor care vor trata după metode ultramoderne pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Nu a fost omis de Ministerul Sănătății de data aceasta, ci nici măcar nu s-a înscris în program. 

Printre condițiile principale ca să ajungă în program se numără și cele care spun că spitalul trebuie să aibă computer tomograf funcțional non stop, dar și linie de gardă la Neurologie. La noi e ca în filmele cu proști. Spitalul Clinic Județean de Urgență are tomograf, dar nu are linie de gardă. Spitalul de Neurologie are linie de gardă, dar nu are tomograf. În loc să rezolve situația, s-a preferat ca Brașovul să nu intre în program. 

În programul Ministerului Sănătății sunt 41 de spitale, multe în orașe mari, dar sunt și localități mai mici unde s-a putut: Bârlad, Zalău, Slatina sau Miercurea Ciuc. 

Tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral constă într-o metodă terapeutică netraumatizantă numită tromboliză intravenoasă. Aceasta constă în injectarea unei substanțe trombolitice, care se administrează intravenos și dizolvă cheagul de sânge ce blochează circulația, iar țesutul cerebral nu se mai necrozează. Această metodă permite o repuperare mai bună a pacientului însă doar dacă se aplică în primele ore de la accidentul vascular cerebral.  

Adauga comentariu