Brașovul va avea un laborator mobil pentru măsurarea calității aerului. Sursa mirosului din oraș rămâne oficial un mister. Singurul suspect de până acum: groapa de gunoi Fin Eco

Ministrul Mediului a avut o întânire cu reprezentanții administrațiilor locale din Brașov, Iași și București pentru a discuta despre măsurile necesare îmbunătățirii calității aerului pe catre îl respirăm. Pentru început la Brașov, dar și la Iași vor fi achiziționate laboratoare mobile de monitorizare a calității aerului.

„M-am bucurat că după ore de discuţii, administraţiile Braşov, Iaşi şi Bucureşti au înţeles că Planul de măsuri asumat (PICA) trebuie să aibă un ritm mai alert de implementare. Toate cele trei admnistraţii admit că au depăşiri peste cât ar trebui să aibă pe aceşti indicatori PM10, important este ca în perioada imediat următoare să-şi intensifice implentarea măsurilor de infrastructură şi de mediu. Rolul Gărzi de Mediu trebuie să fie unul extraordinar de activ în ceea ce priveşte verificarea respectării condiţiilor din avize şi acordurile de mediu pentru toţi operatorii privaţi sau administraţiile locale, pentru că o mare cantitate din acest PM10 rezultă din aceste şantiere haotice care sunt azi în România (...) Observ o relaxare nejustificată a gărzilor de mediu în ceea ce priveşte verificarea condiţiior de mediu pe care ar fi trebuit să le îndeplinească autorităţile locale”, a declarat, Costel Alexe, după întâlnire, citat de  gandul.info.

În decembrie, la Brașov a avut loc  o dezbatere publică cu privire la mirosul insuportabil din oraș. S-a decis atunci să se cumpere echipamente care să depisteze rapid sursele de poluare. Astfel Garda de Mediu nu va mai putea să se plângă că are mâinile legate.

Până acum nu s-a spus exact de unde vine mirosul insuportabil care apare uneori în oraș. Singurul suspect a rămas groapa de gunoi Fin Eco.

O primă soluție de Primăriei este achiziția de echipamente sau servicii de monitorizare a mirosurilor și de depistare a sursei acestora, care să îi permită Gărzii de Mediu să intervină atunci când este sesizată. „În urma dezbaterii de astăzi a rezultat că există o problemă la nivelul controlului pe care îl pot face instituțiile cu atribuții în acest domeniu, instituții care nu sunt sub autoritatea primăriei. Dacă Garda de Mediu nu are echipamente, vom face la fel ca în cazul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, unde am achiziționat autospeciale pentru a se putea interveni pe străzile înguste din anumite zone ale orașului. Avem nevoie doar ca Garda de Mediu să ne prezinte o listă cu ce are nevoie, și voi propune consiliului local să aloce suma necesară pentru aceste dotări“, a declarat primarul George Scripcaru.

Potrivit comisarului-șef al Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, instituția  nu are echipamentele necesare determinării sursei mirosurilor din oraș, pentru că legislația obligă operatorii susceptibili de poluare să se monitorizeze singuri, prin intermediul unor firme acreditate.

 

Adauga comentariu