Cabana Postăvaru, locul fermecat unde munții se arată în toată splendoarea lor. Este cea mai veche cabană din România și a fost prima clădire din Poiana Brașov

Dacă ajungi în vârful masivului Postăvaru, parcă ai ajuns deasupra lumii, iar dacă te afli acolo e imposibil să nu faci un mic popas la Cabana Postăvaru. Este cea mai veche cabană din România şi cea mai frumoasă din Poiana Braşov. Aceasta este situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent. Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o, întrucât zona începuse să fie tot mai căutată de schiori şi nu exista un alt loc de campare în zonă.

La acea vreme a fost singura clădire din Poiană, până ce zona s-a transformat într-o staţiune montană. La construcţia primului corp al cabanei, meşterii saşi şi unguri au muncit doi ani, din 2 aprilie 1881 până în 7 octombrie 1883. Până în 1935, a continuat construirea celorlalte corpuri, iar atunci Cabana Postăvaru a fost sfinţită şi a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primului preşedinte SKV Braşov, pe care-l poartă şi astăzi.


În cabană este și unui mic muzeu care prezintă de la poze vechi cu clădirea şi schiuri, până la costume tradiţionale săseşti care au 130 de ani vechime. De pe belvederea din faţa cabanei este o panoramă impresionantă şi se pot admira unele dintre cele mai înalte puncte ale Munţilor Carpaţi, precum şi întreaga Ţară a Bârsei. Tot de aici poţi avea parte şi de un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină": norii coboară, înconjurând piscul muntelui, iar cei ce privesc au impresia că sunt deasupra lumii.

De o privelişte deosebită ai parte şi de pe geamul camerelor cabanei. Chiar în anul inaugurarii cabanei, a trecut pe acolo scriitorul Mihail Sebastian care câţiva ani mai târziu a publicat romanul „Accidentul" a cărui acţiune se petrece în cea mai mare parte în zona cabanei. Împrejurimile, cabana, potecile, pârtiile şi atmosfera vremii sunt descrise cu multă exactitate şi farmec, iar numele SKV este menţionat în cuprinsul cărţii de zeci de ori. Cabana este preferată de turişti. Mulţi dintre cei care coboară pe jos de pe Vârful Postăvaru se opresc şi la cabană. Străinii mai ales sunt impresionaţi de peisaje. Cabana are sezlonguri pe care vă puteţi întinde şi relaxa. Are şi mese din lemn, dar şi un restaurant în toată regula care serveşte mâncare tradiţională de la ciorbă de fasole sau supă de găină şi până la mici, cârnăciori sau fripturi la grătar. Puteţi servi şi o ţuică de casă sau o bere rece, dacă sunteţi însetaţi după drumeţie.


 

 

Adauga comentariu