Campus pentru învățământul profesional la Brașov, orașul care a devenit model pentru toată țara după ce a înființat prima școală în sistem dual

Bașovul și alte șapte orașe vor avea campusuri pentru învățământ dual. Suma alocată este de 300 de milioane de euro și este cuprinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Zece campusuri pentru cei care se vor îndrepta spre învățământul dual care vor fi construite în țară, fondurile alocate fiind de peste 300 de milioane de euro, prevăzute în PNRR, Anunțul a fost făcut la emisiunea  „În fața ta” de la Digi24 de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Unul dintre aceste campusuri va fi la Brașov.

Profesionala de la Brașov a devenit  model național

Reînființarea Școlilor Profesionale a fost soluția Brașovului pentru a rezolva, măcar parțial criza de forță de muncă calificată. Cum s-a ajuns să nu mai avem muncitori calificați e simplu și valabil nu doar la Brașov, ci în toată țara. S-au desființat toate școlile profesionale acum vreo 18 ani și toți elevii au mers la liceu. În timp, chiar și liceele tehnologice s-au transformat în teoretice, iar tinerii care terminau 12 clase nu aveau nicio meserie. Cel puțin nu la capitolul practic. 

După Revoluție la Brașov s-au deschid rând pe rând fabrici străine care aveau nevoie de forță de muncă. Au preluat muncitorii de la fabricile de stat care s-au desființat, doar oamenii au îmbătrânit și din spate nu a mai venit nimic. Companiile au mers la Primărie unde și-au spus oful și așa s-a născut un parteneriat care a fost preluat ca model apoi în mai multe județe din țară. 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt a luat ființă în 2012 și a fost prima şcoală profesională în sistem dual din România. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După trei ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere. Elevii primesc bursă lunară și masă caldă în fabricile unde fac practică.

Școală pentru noua generație de specialiști în aviație

Airbus Helicopters Romania continuă colaborarea, pentru al patrulea an consecutiv, cu Colegiul Tehnic Transilvania din Brașov și sponsorizează clase noi de elevi pentru a pregăti generația viitoare de tehnicieni specializați în aviație și instalații de zbor. La profilul aeronautică sunt 8 clase: 3 de clasa a IX-a, câte 2 de clasa a X-a și a XI-a și una pentru clasa a XII-a.

Toți elevii claselor de aeronautică participă la sesiunile de practică organizate pentru ei de Airbus Helicopters Romania. Compania a alocat câte un coordonator pentru fiecare grup de 3 elevi, pentru ca aceștia să poată să își verifice cunoștințele prin practică și să-și dezvolte abilitățile lucrând, sub strictă supraveghere, pe elicopterele aflate în fabrică pentru lucrări de mentenanță și reparații.

Cum sunt structurate locurile la Şcolile Profesionale din Brașov 

Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu“  - o clasă de 30 de elevi, specializarea ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică; -o clasă de 30 de elevi, specializarea bucătar; -o clasă de 22 de elevi, specializarea lucrător hotelier. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Maria Baiulescu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov, pe de altă parte. 

Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ“ - o clasă de 28 de elevi, specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice; - o clasă de 30 de elevi, din care 14 cu specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice şi 16 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Parteneriatul a fost semnat de  Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 firme din Braşov şi Săcele, pe de altă parte.

Colegiul Mircea Cristea- din toamnă o clasă cu 28 de locuri în colaborare cu Electrica. Tot la același colegiu și tot din toamnă Engie înființează o clasă pentru cei care vor să devină instalatori. Contractul a fost semnat în luna martie. Firmele se vor ocupa de tot ce înseamnă dotarea laboratoarelor necesare.

Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu“ - o clasă de 30 de elevi, specializarea comerciant-vânzător. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 lanţuri comerciale, pe de altă parte. 
Colegiul Tehnic de Transporturi - o clasă de 28 de elevi, specializarea mecanic auto; - o grupă de 14 elevi, specializarea maşinist utilaje cale şi terasamente.

Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 3 firme din Braşov, pe de altă parte. Una dintre firmele semnatare ale parteneriatului este RAT BV S.A., care va sprijini pregătirea a 28 de elevi în specializarea mecanic auto. 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt: - cinci clase de 28 de elevi fiecare, în total 140 de elevi, specializarea operator la maşini cu comandă numerică; - o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea operator la maşini cu comandă numerică şi 14 cu specializarea sculer matriţer; - o clasă de 28 de elevi, specializarea sculer matriţer; - o clasă de 28 de elevi, specializarea sudor; - două clase de 28 de elevi fiecare, în total 56 de elevi, specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale; - o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi 14 cu specializarea confecţioner articole din piele şi înlocuitori. Parteneriatul a fost semnat de către SPGK şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 14 firme din zona Braşovului, pe de altă parte. 

Colegiul Tehnic Transilvania -o clasă cu 28 de locuri cu specializarea aeronautică, în parteneriat cu Airbus România.  

 

Adauga comentariu