Canionul 7 Scări, o atracție unică în Europa de Est și un loc unde puteți scăpa de caniculă. Turiștii se pot bucura și de cea mai lungă tiroliată din țară

Canionul 7 Scări este unic în Europa de Est ca mărime. Datează încă din mezozoic. Aici a fost iniţial un fund de mare (Theus) unde se spune că au locuit dinozauri. Partea de jos a canionului, care este de culoare galbenă, datează din jurasic, iar partea de sus, din triasic. La această concluzie au ajuns geologii care au făcut săpături şi au analizat fosile descoperite în stâncă. 

Canionul 7 Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte. Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă).

Tiroliana este cea mai lungă instalație de acest fel din România, cu lungime de aproximativ 4 km. Ea pornește chiar de la Canionul 7 scări și urmează în mare traseul turistic. Într-o primă etapă, în anul 2013, s-au pus în funcțiune 21 de tronsoane cu o lungime de 2174 m, la care s-au adăugat  alte patru pentru copii. În anul 2018 s-au adăugat încă 14 tronsoane cu o lungime de cca. 1700 m. Lungimea totală a sistemului de tiroliene este astfel de 3874 m. Tronsoanele au o înclinaţie între două şi patru grade, iar cel mai scurt traseu are 47 de metri, iar cel mai lung 273 de metri.

 

Adauga comentariu