Casa Sfatului a împlinit 600 de ani. A supraviețuit calamităților naturale și comuniștilor şi este kilometrul zero al oraşului

Casa Sfatului, clădirea emblematică a orașului a implinit 600 de ani. Nimic nu a reușit să o doboare. Poate fi vizitată gratuit până în 16 ianuarie. Casa Sfatului este fosta Primărie a oraşului şi a fost locul unde s-au luat în trecut toate deciziile importante. Tot în Casa Sfatului se pronunţau şi sentinţele la moarte. Clădirea a supravieţuit peste ani calamităţilor naturale, dar şi comuniştilor care au vrut să o demoleze pentru a organizaţii manifestări muncitoreşti de mare amploare în Piaţa Sfatului. 

,,Actul de naștere” datează din 23 decembrie 1420 și se păstrează la Arhivele (Sfatului) Naționale din Brașov. Documentul istoric a fost emis de Adunarea districtului Țării Bârsei, din care făceau parte Magistratul (Sfatul) orașului Brașov, juzii târgurilor Râșnov, Codlea, Feldioara și Prejmer, precum și reprezentanții celorlalte nouă comune săsești ale ,,provinciei și districtului [Țării] Bârsei”. În document se menționează că reprezentanții breslei blănarilor brașoveni –,,așa cum obișnuiau să facă și strămoșii lor în toate timpurile”– au îngăduit să se construiască o cameră deasupra bolții și pivniței lor situate în mijlocul pieții orașului ca loc pentru acordarea dreptății și ședințele Sfatului (Magistratului/Primăriei). În schimb, Adunarea districtului Țării Bârsei se angaja să construiască acoperișul clădirii și să-l întrețină pe propria sa cheltuială“, este postarea Muzeului Județean de Istorie pe Facebook.

Casa Sfatului este acum unul dintre simbolurile Braşovului şi kilometrul zero al oraşului. De aici se măsoară toate distanţele spre celelalte judeţe. În clădire poate fi vizitat Muzeul de Istorie. Pe Casa Sfatului există singura stemă color a Braşovului. Este a doua cea mai vizitată clădire din Braşov, după Biserica Neagră. 

Clădirea este atestată oficial de la 1420 şi atunci era folosită pe post de turn de avetizare în cazul incendiilor şi al invaziilor. Casa Sfatului pe care o vedem acum s-a construit pe etape în secolele XV-XVI, iar în anii 1770-1778  a capătat forma de astăzi cu o singură excepţie: turnul era în forma unui bulb de ceapă. A fost modificat în 1910 când s-a construit actualul turn în patru ape. 

Locul unde se pronunţau condamnările la moarte

Casa Sfatului a fost locul unde se luat toate deciziile importante, un fel de tribunal medieval. Aici se pronunţau sentinţele la moarte, iar condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug. Aici au fost judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. Locul execuţiilor nu era în Casa Sfatului, ci unde este acum fântâna arteziană din Piaţa Sfatului. 

Adăposteşte Muzeul de Istorie

Casa Sfatului adăposteşte Muzeul de Istorie care prezintă istoria oraşului de acum 35.000 de ani şi până în prezent. Aici pot fi văzute piese ale culturilor din epoca bronzului  descoperite pentru prima dată în România la Braşov, dar şi inscripţia care a dat prima denumire a oraşului (Cumidava), piesă descoperită la castrul roman de lângă Râşnov. Alte piese de rezistenţă sunt o candelă din argint comandată special de Constantin Brâncoveanu, sabia judelui Braşovului, dar şi chipiul cu căptuşală tricolor al Şaguniştilor, care se salutau ca şi români, când să fii român nu era văzut cu ochi buni. Tot aici pot fi văzute şi peste 30 de lăzi care atestă breslele meşteşugarilor de la Braşov. Muzeul de Istorie are peste 4500 de piese.

 

Adauga comentariu