Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara. Fortificația a fost refăcută de la zero și are deja zeci de mii de vizitatori

Cetatea Feldioara va găzdui în perioada 7-8 septembrie cavalerii teotoni, un proiect cultural derulat de Primăria Feldioara și cofinanțat de Consiliul Județean Brașov. Evenimentul va încânta turiștii cu două zile de poveste și acces liber. Expozițiile, concertele de fanfară și muzica medievală, poveștile și legendele locale, șezătorile, teatrul pentru copii și diverse proiectii vor avea rolul de a trezi la viață cetatea și de a atașa comunitatea locală  de acest loc.

Construită în secolul XIII, cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania. Cetatea a fost o ruină pana în anul 2013. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2013 - 2017, iar în anul 2018 a fost deschisă vizitatorilor curioși.  Aproximativ 20000 de turiști trec anual, pragul cetății.

Descoperirile arheologice au arătat că dealul cetăţii a fost locuit cu mii de ani în urmă, fiind scoase la lumină artefacte surprinzător de bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică şi medievală, care vor fi expuse în muzeele care vor exista în turnurile cetăţii. 

Toate fortificaţiile iniţiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei şi ale mănăstirii cisterciene. S-a reconstruit fântâna a cărei adâncime este de circa 70 de metri şi s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Ţării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. 

,,De un an de zile, peste 20000 de turiști, plătitori la Feldioara și suntem în plina creștere, trebuie sa mai valorificam și celelalte monumente pe care le mai avem, pentru ca împreună avem un potențial foarte mare turistic", a susținut primarul comunei Feldioara, Sorin Taus.

În decursul timpului au fost alocați 13. 000. 000 de lei pentru realizarea acestui obiectiv turistic, respectiv o nouă destinație în inima României.

,,Mă bucură faptul ca acest obiectiv a fost integrat foarte bine între celelalte obiective turistice ale județului Brașov", a precizat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Programul detaliat al evenimentelor este următorul:

Sâmbătă, 7 septembrie 2019

9:00 20:00 Vizitarea expozițiilor din turnurile cetății în prezența "Cavalerilor de Marienburg" 11:00 Concert de fanfară

12:00 Atelier de poveşti şi legende locale susținut de Carmen Muraşan, ghid turistic 13:00-16:00 Sezătoare la Feldioara

14:00-17:00 Atelier de meşteşug și artă "Tehnici vechi de scriere" cu Victoria Tăroi, artist vizual 15:45 Jonglerii cu steaguri, Stegarii Artgotica 21:00 Asediul teutonilor" - Spectacol de Videoproiecție. Artgotică

Duminică, 8 septembrie 2019

9:00-18:00 Vizitarea expozițiilor din turnurile cetății în prezența "Cavalerilor de Marienburg" 11:00 Pinocchio-Spectacol de teatru medieval pentru copii cu Teatrul Strada

14:00-17:00 Atelier de meşteşug şi artă - Modelaj în lut cu Decebal Tăroi, artist vizual

17:00 Concert de muzică medievală cu ERRO Georgia Gulea (nai) şi Naneş loan Lucian (chitară)

Adauga comentariu