Ce ne facem cu mirosul din oraș? Poliția face audieri, Primăria găsește scuze, iar cei de la Fineco se plâng de bani deși au avut profit în ultimii 12 ani

La Brașov se vorbește de un an de mirosul insuportabil din oraș. Ba chiar s-a stabilit că vine de la groapa ecologică Fineco. Până aici totul bine și frumos. Dar ce măsuri s-au luat? Niciuna. Primăria caută scuze. Garda de Mediu tot măsoară, dar fără succes.

„Noi am făcut, dar nu într-un mod, să spun așa ...  Ne întâlnim cu Garda de Mediu de ori câte ori e necesar. Garda de Mediu trebuie să intervină. Eu am un consilier, Bogdan Micu, care are o dorință de a se implica pe problematica de mediu și de foarte multe ori vine cu variante, propuneri și soluții la anumite situații. El umblă prin lume, prin multe țări și îmi dă exemple de bună practică și îmi dă exemple cum este în altă parte, mult mai dureros și mai altfel decât la noi. Chiar mi-a spus că se exagerează foarte mult, mediatic, din partea unora sau altora, care din lipsă de alte preocupări creează o temă de genul ăsta, care are în spate interesul de capta atenția publicului. Mi-a arătat un echipament care este folosit în alte țări, care este foarte valid. Ne-a arătat în anumite perioade, în anumite zone, în anumite situații care este gradul de poluare. Situația este cu mult diferită față de ceea ce se lansează în spațiul public.

Noi am făcut până acum ceea ce a fost necesar să facem din punct de vedere al măsurilor care au trebuit să fie luate. Vă sugerez să consultăm Planul de calitate a aerului, unde scrie foarte clar ce ne-am propus că o să facem.

A mai fost o discuție care s-a amplificat și s-a zis că Primarul nu face nimic cu mirosurile astea care ne creează o problemă și ne deranjează în anumite momente. Primarul nu are un mecanism cu care să se ducă să alunge mirosul, să-l ducă în altă parte sau să facă ceva. Nu are mecanismul și nici nu are atribuția asta. Din punct de vedere al acestui aspect, Prefectul, prin instituția și rolul prefectului, poate și trebuie să facă acest lucru. Prefectul a constituit o Comisie, care a monitorizat vreme de câteva luni și a constatat că aceste mirosuri nu vin de unde spun și rostogolesc unii acest subiect (n.r. de la Fineco), ci vin din zonele agricole din comunele învecinate atunci când se procedează distribuția de îngrășământ. Și curenții circulă în funcție de condițiile meteo, pe care nu le stabilește nici Primarul, nici Consiliul Local, ci cel de sus le rezolvă de foarte multe ori”, spune primaru George Scripcaru.

Reacția Primarului vine la demersurile și reacțiile avute atât de oponenții politici, cât și de locuitorii afectați de mirosuri.

Oponenții politici de la USR spun că mirosurile vin de la groapa ecologică Fineco, de la celulele 1 și 2, care nu au fost închise, deși umplerea lor s-a finalizat. Mai mult, în cazul celulei 1 au fost forate puțurile pentru instalația de captare și ardere a gazelor emise, dar lucrarea nu a fost finalizată și au rămas puțurile, care au facilitat degajarea mirosurilor. Celulele 1 și 2 au termen de închidere 31 decembrie 2019. Inclusiv reprezentanții Fineco au recunoscut că nu s-au respectat procedurile de amenajare ale celulelor și sunt sursă de poluare. Acestea sunt cunoscute încă de la dezbaterea organizată de APM Brașov în noiembrie 2018.

La acel moment Fineco acuza motive financiare pentrune finalizarea închiderii celulelor 1 și 2. La o verificarese pare că Fineco nu are problemefinanciare:

an          profit net lei

2017     3 859 259

2016     5 309 691

2015     4 739 917

2014     3 496 278

2013     1 528 974

2012     59 491

2011     51 188

2010     765 740

2009     827 662

2008     829 759

2007     767 382

2006     1 077 599

Cât privește responsabilitatea Primăriei în acest caz se poate constata că ar trebui să fie mare nu numai din cauza impactului pe care mirosul îl are asupra brașovenilor, ci și prin faptul că Municipiul Brașov este acționar la Fineco:

Asociaţi:

 ROZOREA MIHAI IOAN - 91%

Asociaţi persoane juridice:

 MUNICIPIUL BRAȘOV - 5%

 COMPREST SA - 3%

Ce mai trebuie precizat este faptul măsurătorile făcute cu privire la emisiile de gaze provenite de la groapa Fineco se fac numai pe perimetrul gropii de gunoi. Alte măsurători, în zonele în care s-au făcut sesizări, nu există. Mai trebuie știut că APM Brașov are un laborator mobil și acesta poate fi chemat în baza unei sesizări pentru a face măsurători în zonele în care se raportează mirosuri. Iar aceste sesizări pot fi făcute și de locuitori.

Un alt aspect important în toată discuția despre poluare este existența unui dosar de investigații deschis în cauza Fineco în care Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov, desfășoară audieri ale persoanelor vătămate.

Sursa video: Primăria Brașov

Adauga comentariu