Ce ne facem cu urşii, care au devenit locuitori ai oraşului şi invitaţi nepoftiţi la grătar? Constituim un grup de lucru şi vrem să îi împuşcăm

Urşii au devenit subiectul unei dezbateri aprinse ce a avut loc la Prefectura Braşov. La întâlnire au participat autorităţile locale din Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, judeţele care au cele mai mari populaţii de urşi. La discuţii au mai luat parte şi reprezentanţii fondurilor de vânătoare, ai Direcţiilor Silvice şi ai Facultăţii de Silvicultură din Braşov. Motivul întâlnirii: restabilirea echilibrului dintre om şi urs, o exprimare pompoasă, care de fapt nu spune nimic. 

Problema urşilor este una veche. Au trecut mai mult de zece ani de când urşii au început să coboare în oraşe şi au atacat chiar şi oameni. Totul pentru că le era foame. Soluţii concrete însă nu s-au găsit nici până acum. S-a dus hrană pentru urşi în păduri, dar se pare că nu suficient. Urşii au continuat să vină în oraş, ca şi cum ar merge la Supermarket. Anul trecu, la Braşov, cinci persoane au fost rănite în urma atacurilor urşilor. În Harghita au fost 16 atacuri doar anul acesta. Nimeni nu ştie câţi urşi sunt în fiecare judeţ. La Braşov se vehiculează trei variante: 640, 800 sau chiar 1100. 

Marea soluţie: un grup de lucru

Nici discuţia de ieri nu a adus o soluţie concretă. La final s-a luat o decizie: să se constituie un grup de lucru care să găsească soluţii şi să facă propuneri.  „Această întâlnire a fost una tehnică, binevenită, pentru că suntem în prag de iarnă și ne așteptăm la noi probleme generate de efectivele mari de urși din zonă. După cum se știe, urșii s-au învățat să coboare în comunitate, fac pagube în gospodării, ne întâlnim cu ei în curte, pe stradă, pe drumurile naționale și nu este firesc. În plus, urșii au devenit un pericol pentru cetățeni, iar pe noi ne interesează în primul rând siguranța oamenilor și a bunurilor acestora. Viața oamenilor nu trebuie să fie pusă în primejdie și nu ar trebui să acționăm doar după producerea de accidente sau atacuri, ci preventiv. După dezbaterea de astăzi am ajuns la concluzia că este necesară constituirea unui grup de lucru, la nivel regional din care să facă parte președinții județelor limitrofe Brașovului, cu cele mai mari probleme din cauza urșilor, reprezentanți ai instituțiilor interesate de această problemă, ai ONG-urilor pentru protecția animalelor, iar împreună să  întocmim un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor cauzate de animalele sălbatice“, a declarat prefectul Marian Rasaliu.   

Se doreşte reluarea vânătorii de urşi

În schimb, tonul clar al discuţiei a mers spre recoltare, adică pe româneşte împuşcarea urşilor. Au fost şi voci care au spus că ar depune plângere penală împotriva celor care au oprit vânătoarea de urşi. Afirmaţia îi aparţine lui Ovidiu Ionescu, de la Facultatea de Silvicultură. 

„Nu se dorește decimarea populațiilor de urși, ci restabilirea echilibrului între om și urs prin aplicarea legislației în vigoare. Concret, se dorește punerea în aplicare a cotelor de recoltare, de intervenție și de prevenție în toate fondurile de vânătoare, iar aceste cote să fie stabilite în funcție de efectivele reale de urși din fiecare județ și ținând cont de incidentele produse. În privința pagubelor rezultate din atacurile urșilor asupra animalelor domestice, despăgubirea populației ar trebui făcută rapid și la o valoare corectă“, se arată într-o concluzie postată pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Braşov. 

Sursa Foto: TV Făgăraş

Adauga comentariu