Ceartă în ședința de Consiliu Județean pe firimiturile primite de la bugetul de stat. Brașovul este codaș la sumele primite de la București

Consiliul Județean a dezbătut astăzi în ședință ordinară cum să împartă puținii bani veniți la Brașov de la bugetul de stat. Brașovul este pe penultimul loc din țară la capitol primit bani. Doar Ilfovul, cel mai mic udeț din țară a primit mai puțin.

Două puncte au dus la discuții aprise:

Repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2019, în sumă de 28.492.000 lei, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din venituri proprii, conform Legii bugetului de stat pe 2019, precum și a cotei de 20% din sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale estimată pe anii 2020-2022.

Repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale estimată pe anii 2020-2022, în conformitate cu Legea finanțelor publice locale.

Împărțitul banilor a generat discuții aprinse între două tabere politice. PSD Brașov nemulțumit de modul în care CJ Brașov a distribuit banii la administrațiiloe locale, prin consilierul județean Radu Mitric, care a și părăsit ședința în semn de protest. Un alt consilier județean PSD, Iodif Suciu, a cerut explicații pentru suma repartizată municipiului Săcele.În replică, PNL Brașov, prin președintele CJ Adrian Veștea și consilierul județean Mihail Veștea au reproșat faptul că Guvernul a alocat bani puțini pentru județul Brașov. Mihail Veștea a precizat că suma care ar fi trebui să revină județului Brașov corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit ar fi trebui să fie de aproximativ 56 de milioane și cu toate acestea au primit un pic peste 28 de milioane de lei.

În același timp, Guvernul a făcut alocări directe de 28 de milioane pentru Hârseni, condusă de un primar PSD, 39 de milioane de lei pentru Lisa, condusă tot de un primar PSD.

Tot la capitolul financiar, CJ Brașov a mai aprobat utilizarea excedentului bugetului local al Județului Brașov rezultat la încheierea exercițiului bugetar al anului 2018 pentru secțiunea de funcționare ale instituțiilor din subordinea CJ.

Adauga comentariu