Cele mai fotografiate clădiri din Brașov

Biserica Neagră este cea mai fotografiată clădire din Brașov, dar și din România. Atrage anual aproape 300.000 de vizitatori, mulți dintre ei străini. Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Din lungimea totală a construcţiei, 31 de metri sunt reprezentaţi de cor, 42 de metri de naos şi 16 metri de baza turnului. Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte 6.300 de kilograme.

Cea mai importantă piesă de interior a Bisericii Negre este orga Buchholz, construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei şi este unică. 

Casa Sfatului, kilometrul zero al orașului

Casa Sfatului este fosta Primărie a oraşului şi a fost locul unde s-au luat în trecut toate deciziile importante. Tot în Casa Sfatului se pronunţau şi sentinţele la moarte. Clădirea a supravieţuit peste ani calamităţilor naturale, dar şi comuniştilor care au vrut să o demoleze pentru a organizaţii manifestări muncitoreşti de mare amploare în Piaţa Sfatului. 

Casa Sfatului este kilometrul zero al oraşului. De aici se măsoară toate distanţele spre celelalte judeţe. În clădire poate fi vizitat Muzeul de Istorie. Pe Casa Sfatului există singura stemă color a Braşovului. Este a doua cea mai vizitată clădire din Braşov, după Biserica Neagră. 

Casa Sfatului a fost locul unde se luat toate deciziile importante, un fel de tribunal medieval. Aici se pronunţau sentinţele la moarte, iar condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug. Aici au fost judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. Locul execuţiilor nu era în Casa Sfatului, ci unde este acum fântâna arteziană din Piaţa Sfatului. 

Poarta Ecaterinei, o bijuterie arhitecturală

Poata Ecaterinei a fost construită pentru a facilita accesul șcheienilor în centrul Brașovului. Are o vechime de cîteva secole și a primit numele de Ecatrerina fiind situată pe strada cu același nume inspirat de la o mănăstire de călugărițe din zonă. Bolta turnului este pictată în stilul Renașterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o bijuterie arhitecturală. A fost afectată de-a lungul timpului de incendii și cutremure. Astăzi se păstrează turnul  care a fost renovat și care a devenit un veritabil obiectiv turistic. Aici sunt expoziții periodice.  

 

Adauga comentariu