Cetatea Brașovului, abandonată de trei ani în instanță. Nici acum nu se știe când se va judeca recursul care va decide soarta obiectivului turistic

Am scris în ultimii ani de multe ori de disputa legală dintre Primăria Brașov și Aro Palace pentru cetatea orașului. Pe scurt, edilii vor să redeschidă obiectivul turistic, Aro Palace vrea 3 milioane de euro.

Ca în orice societate civilizată, dacă părțile nu au ajuns la o înțelegere, s-a deschis proces. La Brașov totul a mers repede. Tribunalul Brașov și mai spoi Curtea de Apel au redat cetatea orașului. Aro Palace nu s-a lăsat și a făcut recurs după recurs, deși nu a dat niciun leu pe cetate. Dosarul zace de aproape trei ani (11 august 2017) la Înalta Curte, fără ca măcar să se dea un termen. Se tot filtrează și s-a ajuns acum la ideea că nu secția unde se afla dosarul are competența să îl judece. Mai exact Secția Civilă II a declinat competența către Secția Civilă I. Când va începe cu adevărat procesul nimeni nu știe.

„Admite excepţia necompetenţei materiale procesuale a Secţiei a II-a Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Declină competenţa de soluţionare a recursurilor declarate de recurentul-reclamant Municipiul Braşov, de recurenta-pârâtă ARO PALACE S.A. şi de recurenta-intervenientă accesorie S.I.F. MUNTENIA S.A. împotriva deciziei civile nr. 1067/Ap din 14 iunie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Braşov Secţia Civilă, în favoarea Secţiei I Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fără cale de atac“, se arată în decizia maistraților.

Cetatea stă închisă și se degradează pe zi ce trece

Grav este că Cetatea se degradează cu fiecare zi care trece și nimeni nu poate face nimic. Poate va veni și decizia judecătorilor după ce obiectivul turistic se va prăbuși.

Cetatea Brașovului de pe Dealul Straja, un simbol al orașului și monument istoric, este închisă de patru ani. Aro Palace a abandonat-o și cere 3 milioane de euro. Compania Aro Palace a ajuns proprietar al cetăţii odată cu privatizările din 1990.  Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982.  În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Astfel compania nu dat niciun leu pe obiectivul turistic în care a operat ani la rând un restaurant medieval unde se organizau şi nunţi.  Acum patru ani Aro Palace a închis restaurantul şi automat şi cetatea pe motiv că nu aducea profit. 

În tot acest timp, Cetatea, se degradează pe zi ce trece. Turiștii care vin totuși să o vadă măcar pe dinafară sunt întâmpinați de o barieră, anulțul că obiectivul este închis și numeroase afișe cu Atenție cade tencuială.

Priveliștea este una dezolantă. Tencuiala se desprinde bucată cu bucată de pe ziduri, în pereții exteriori s-a infiltrat apă, iar buruienile încep să cucerească încet, dar sigur, zidurile fortificației. Țiglele de pe acoperiș au început să se desprindă și ele și își cam iau zborul la fiecare vânt mai puternic.

 

 

Adauga comentariu