Cetatea Brașovului mai stă închisă cel puțin un an. Procesul este în așteptare din 2017 la Înalta Curte, iar Primăria anunță că anul acesta se va face doar studiul de fezabilitate în vederea lucrărilor de reparații

Cetatea Brașovului de pe Dealul Straja, un simbol al orașului, este închisă de mai bine de trei ani. Aro Palace a abandonat-o și cere în instanță 3 milioane de euro. 
Dacă Tribunalul și Curtea de Apel Brașov s-au mișcat repede și au redat cetatera gratis statului român, procesul s-a împotmolit la Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta deoarece s-a făcut recurs după recurs pentru că Aro Palace nu vrea să renunțe la pretenții, deși a primit gratis cetatea în urma privatizărilor din 1990. 

Dosarul a ajuns la Înalta Curte din august 2017 și de atunci este în procedură de filtru potrivit site-ului instanței supreme. Nu s-a stabilit încă primul termen în dosar și nu sunt semne că lucrurile vor înainta prea curând.

Hotărâre de Guvern așteptată din noiembrie 

Sătui să aștepte finalizarea litigiului reprezentanții Primăriei au decis să preia cetatea. În 15 noiembrie 2018, consilierii locali au votat pentru preluarea obiectivului turistic. Primăria se bazează pe faptul că sentințele primite până acum sunt executorii. Statul Român s-a intabulat provizoriu ca proprietar în Cartea Funciară pentru că legea permite acest lucru. Există totuși riscul ca Înalta Curte să decidă altfel. 

Pentru ca Primăria să devină proprietar este nevoie de o Hotărâre de Guvern. Ministerul Finanțelor a anunțat că este de acord ca Primăria Brașov să primească cetatea, dar Horătârea de Guvern este așteptată de aproape trei luni. 

Anul acesta doar studiu de fezabilitate

În tot acest timp, Cetatea, care este închisă de trei ani stă să se dărâme. Tencuiala se desprinde bucată cu bucată de pe ziduri, în pereții exteriori s-a infiltrat apă, iar buruienile încep să cucerească încet, dar sigur, zidurile fortificației. Țiglele de pe acoperiș au început să se desprindă și ele și își cam iau zborul la fiecare vânt mai puternic. Din când în când, la cetate mai vine câte un turist rătăcit, doar ca să vadă un afiș care anunță că cetatea este închisă. Bariera este pusă și ea de trei ani și locul a devenit unul pustiu. 

Primăria a anunaț că anul acesta se va face studiul de fezabilitate pentru a vedea ce lucrări de reparații sunt necesare. Practic cetatea va mai rămâne închisă încă un an. Vor urma apoi licitații de lucrări și reparațiile efective, astfel că obiectivul turistic își va deschise porțile cel mai devreme în 2020. 

Cetatea de pe dealul Straja este unul dintre simbolurile oraşului şi o mare atracţie pentru turişti. A fost ridicată în 1524 şi a funcţionat ca închisoare pentru turci şi francezi în 1773. A fost în secolele trecute şi spital pentru bolnavii de ciumă.  

Adauga comentariu