Clădiri celebre ale Braşovului. Casa Sfatului, locul unde se pronunţau sentinţele la moarte, fostă Primărie şi kilometrul zero al oraşului

Casa Sfatului este fosta Primărie a oraşului şi a fost locul unde s-au luat în trecut toate deciziile importante. Tot în Casa Sfatului se pronunţau şi sentinţele la moarte. Clădirea a supravieţuit peste ani calamităţilor naturale, dar şi comuniştilor care au vrut să o demoleze pentru a organizaţii manifestări muncitoreşti de mare amploare în Piaţa Sfatului. 

Casa Sfatului este acum unul dintre simbolurile Braşovului şi kilometrul zero al oraşului. De aici se măsoară toate distanţele spre celelalte judeţe. În clădire poate fi vizitat Muzeul de Istorie. Pe Casa Sfatului există singura stemă color a Braşovului. Este a doua cea mai vizitată clădire din Braşov, după Biserica Neagră. 

Clădirea este atestată oficial de la 1420 şi atunci era folosită pe post de turn de avetizare în cazul incendiilor şi al invaziilor. Casa Sfatului pe care o vedem acum s-a construit pe etape în secolele XV-XVI, iar în anii 1770-1778  a capătat forma de astăzi cu o singură excepţie: turnul era în forma unui bulb de ceapă. A fost modificat în 1910 când s-a construit actualul turn în patru ape. 

Locul unde se pronunţau condamnările la moarte

Casa Sfatului a fost locul unde se luat toate deciziile importante, un fel de tribunal medieval. Aici se pronunţau sentinţele la moarte, iar condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug. Aici au fost judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. Locul execuţiilor nu era în Casa Sfatului, ci unde este acum fântâna arteziană din Piaţa Sfatului. 

Adăposteşte Muzeul de Istorie

Casa Sfatului adăposteşte Muzeul de Istorie care prezintă istoria oraşului de acum 35.000 de ani şi până în prezent. Aici pot fi văzute piese ale culturilor din epoca bronzului  descoperite pentru prima dată în România la Braşov, dar şi inscripţia care a dat prima denumire a oraşului (Cumidava), piesă descoperită la castrul roman de lângă Râşnov. Alte piese de rezistenţă sunt o candelă din argint comandată special de Constantin Brâncoveanu, sabia judelui Braşovului, dar şi chipiul cu căptuşală tricolor al Şaguniştilor, care se salutau ca şi români, când să fii român nu era văzut cu ochi buni. Tot aici pot fi văzute şi peste 30 de lăzi care atestă breslele meşteşugarilor de la Braşov. Muzeul de Istorie are peste 4500 de piese.

Adauga comentariu