Clădirile celebre ale Braşovului. Cum a construit acum aproape 500 de ani Apollonia Hirscher „Casa Negustorilor“ devenită ulterior Restaurantul „Cerbul Carpatin“

Clădirea a fost construită de Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie a Braşovului în secolul al XVI-lea. A fost soţia judelui oraşului şi a moştenit şi condus afacerile familiei după moartea soţului ei. Apollonia Hirscher s-a născut la Sibiu şi a ajuns la Braşov după ce s-a căsătorit. A făcut parte din Patricianatul Săsesc al vremii. Pe lângă talentul în afaceri, Apollonia Hirscher, a fost aproape de comunitate, a întemeiat fundaţii pentru săraci şi a donat mare parte din averea ei oraşului. 

Printre numeroasele donaţii s-a numărat şi „Casa Negustorilor“, finalizată în 1545, o clădire impunătoare, care astăzi este monument istoric şi unul dintre simbolurile oraşului. Clădirea a fost o imensă piaţă acoperită în perioada medievală. Aici veneau toţi negustorii şi meşteşugarii vremii pentru a-şi vinde marfa. Casa Negustorilor avea o lungime de 67 de metri, iar arcadele au fost contruite în aşa fel încât căruţele să poată intra în curte. 

În timpul comunismului clădirea a purtat de denumirea de Restaurantul Cerbul Carpatin, nume care a rămas în memoria tuturor. În clădire funcţionează şi acum un restaurant, o cafenea şi mai multe galerii comerciale. Clădirea este situată în Piaţa Sfatului. 

De ce a fost construită Casa Negustorilor?

De ce a construit Apollonia Hirscher clădirea nu se ştie exact nici acum, dar există o legendă care s-a transmis de-a lungul secolelor. Se spune că fiica Apolloniei s-a îmbolnăvit de tânără şi a murit. Distrusă de durere, mama ei a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai scumpă rochie şi să poarte cele mai frumoase bijuterii. La câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile. În momentul în care a fost dezgropată fiica Apolloniei s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia Hircher a decis să construiască Casa Negustorilor. 

Sursa Foto: Iubesc Braşovul.ro

Adauga comentariu