Constructorii care au dat cele mai mari țepe la Brașov. Primăria a pierdut zeci de milioane de lei, iar două Colegii nu se vor redeschide în toamnă din cauza unei firme spaniole

Corpul A al Colegiului Unirea se află în lucrări de reparații capitale din 2018, iar anul acesta, în 17 iulie, totul trebuia să fie gata. Firma care se ocupa de reabilitare a executat însă doar 10% din lucrări. Primăria nu a mai prelungit contractul și a anunțat că va face demersurile pentru ca societatea să fie „sancționată cu toate consecințele legale, atât sub aspect juridic, cât și sub aspect financiar”.

Lucrările de la Colegiul Unirea erau  executate de Asocierea formată din Construcciones DECO S.A. şi Eisen Land S.R.L, în baza unui contract în valoare de 7.913.743 lei inclusiv TVA.

Viceprimarul Mihai Costel a mai precizat că Primăria va elibera și un certificat prin care i se va interzice societății participarea la viitoare licitații publice. Cu toate aceste întârzieri, Mihai Costel se arată optimist și spune că lucrările de reparații capitale la corpul A al Colegiului Unirea ar trebui să fie finalizate până la începerea anului școlar 2020-2021. Primăria va relua licitația.

Aceeași firmă spaniolă, aceleași probleme și la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil. Aici lucrările de eficientizare energetică trebuiau finalizate luna aceasta. Primăria a obținut o finanțare elvețianp de 6 milioane de lei. Lucrările ce nu au fost terminate vor fi plătite din bugetul Primăriei. Colegiul nu va fi redeschis anul acesta, ci tot anul viitor.

Centrul de Afaceri, cea mai mare țeapă a Brașovului

Centrul de Afaceri este una dintre cele mai păguboase investiții din Brașov. Trebuia să coste 50 de milioane de lei, dar s-a ajuns deja la 70 de milioane. Trebuia să fie deschis încă din 2016, dar noul termen este finalul lui 2019. S-a pierdut și finanțarea europreană.

Cum s-a ajuns aici e simplu. Integral Buzău a câștigat în 2013 licitația pentru construirea Centrului de Afaceri din Bartolomeu. Lucrările efective au început în 2015, dar s-au oprit după un an când Integral SA din Buzău a abandonat investiţia, iar contractul a fost reziliat. Primăria s-a trezit în situaţia că trebuie să plătească restul lucrărilor din bugetul local. În loc să primească de UE 25 de milioane de lei (50% din valoarea investiției) a primit doar 8.389.839 lei, pentru că nu s-au făcut decât 35% dintre lucrări până în decembrie 2016 când a fost termenul final. Astfel că pe lângă banii pentru lucrările neconforme, Primăria a mai plătit încă 17 milioane de lei. Pentru finalizarea lucrărilor a fost găsit un nou constructor S.C. AEON Building SRL Braşov.

Integral Buzău este cunoscută ca și compania de casă a autorităților locale din județul Buzău. A primit contracte pe bani puțini, după care le-a umflat și de cinci ori în timpul lucrărilor. Tot această firmă a inaugurat Maternitatea din Buzău, deși lucrările nu era nici pe departe terminate. În plus, tot Integral Buzău a lucrat și la Școala 114 din București unde un tavan s-a prăbușit. Noroc că nu era vreun copil prin clasă. 

Probleme nu s-au oprit aici. Pentru a putea finaliza lucrările la Centrul de Afaceri din Bartolomeu, Primăria a fost nevoită să aloce din toamnă și până acum 14 milioane de lei în plus față de estimarea inițială. Totul după ce țeparii de la Integral Buzău au făcut lucrări de mântuială. Primăria speră să recupereze banii în instanță, dar procesele vor dura mult. Până acum s-au recuperat două milioane de lei, garanția care fusese blocată după abandonarea lucrărilor.

O nouă problemă a apărut în una mai. Aparatele de aer condiționat s-au stricat deși nu au funcționat nicio secundă. De ce? Este foarte simplu. Cum se practică la noi s-a pus căruța înaintea boilor și s-au cumpărat echipamentele cu mult înainte ca această construcție să fie finalizată. Aparatura a stat degreaba, a ieșit din garanție și s-a deteriorat. Primăria a făcut licitație și a plătit peste 600.000 de lei pentru noi echipamente.

Țeapă de 8 milioane de lei

O altă țeapă a dat-o firma Conforest. Construcția parcării din  Poiana Mică, o investiție de 14 milioane de lei a durat aproape patru ani după ce constructorul inițial a abandonat șantierul, iar Primăria a pierdut finanțarea europeană. 

Lucrările au început în 2014, iar constructor a fost desemnat asocierea de firme Conforest SA şi Tong SRL. În 2016 șantierul a fost abandonat după ce au fost realizate 85% dintre lucrări. Firma a pierdut garanția de 540.000 de lei, dar din cauza întarzierilor, Primăria a pierdut 8 milioane de lei.  A fost desemnat un alt constructor, iar parcarea a fost inaugurată în decembrie 2017. Primăria a suportat cele 8 milioane de lei din bugetul propriu. 

Firmă în vizorul DNA

Firma de construcţii Conforest SA Braşov controlată de omul de afaceri Dorin Cristian Nica (76,23% din acţiuni) a intrat în insolvenţă avea datorii de 10,35 milioane de lei. Cele mai mari creanţe dun la Fisc şi la două bănci. 

Numele companiei Conforest apare şi într-un dosar DNA în care sunt trimişi în judecată Ioan Ochi, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, dar şi primarul din Prejmer. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea ordonanţei de guvern privind achiziţiile publice, inculpatul Ochi Ion, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a convenit cu inculpatul Nica Cristian Dorin ca firma acestuia din urmă să execute lucrări de reparaţii ale unui drum judeţean, D.J. 112D, între localităţile Prejmer şi Lunca Câlnicului. Prejucidiul se ridică la 2,5 milioane de lei. Drumul nu a fost reparat. 

Adauga comentariu