Copilă de cinci ani întoxicată cu ciuperci culese din pădure

O fetiță de 5 ani a ajuns în stare gravă la Spitalul de Pediatrie după ce a mâncar ciuperci culese din pădure chiar de tatăl ei. Copila a început să se simtă rău de vineri, iar când părinții au observat că simptomele devin tot mai grave au adus-o la spital. Aici medicii au constatat că fata era intoxicată cu ciuperci. În ciuda tratamentului starea copilei s-a agravat, iar ficatul ei a început să cedeze astfel că micuța a fost transferată la Cluj.

Anul trecut zeci de persoane au ajuns la spital după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. Un copil de 7 ani și-a pierdut viața.

Oamenii sunt sfătuiți să nu cumpere ciuperci din locuri neautorizate sau să le culeagă singuri. Chiar şi cele comestibile, pot avea acumulate în ele substanţe toxice. Nu este recomandată nici conservarea ciupercilor în condiţii casnice. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care în conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om - botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.

Otrăvirea cu ciuperci se manifestă prin dureri cumplite de burtă, vomă şi diaree. După care apar ameţelile, spasme şi aiureli. Simptome aproape fatale sunt respiraţia grea, puls neregulat, vederea tulbură şi temperatura scăzută a corpului.  

Adauga comentariu