Cum justifică Poliția Locală și conducerea spitalului faptul că Emanuel Ungureanu a fost dat afară din unitatea medicală. Culmea este că a fost amendat pentru injurii și nu pentru că filma

Situația spitalelor din România este deja un subiect sensibil pentru toată lumea, în special condițiile din spitale. Deputatul Emanuel Ungureanu a făcut pe 9 august o vizită la Spitalul Municipale Codlea, spunând că a făcut o vizită inopinată pentru a vedea condițiile din spitale.

Însă prezența deputatului nu a fost tocmai bine primită de personalul medical din spital, angajații chemând Poliția. Conducerea spitalului spune că deputatul a intrat în spital și că în momentul în care a fost văzut făcând foto și video la etajul doi, la Secția Interne, a fost solicitat să se legitimeze și să se oprească din a face fotografii și filmări.

Conducerea spitalului a precizat că deputatul a fost văzut de către personalul medical și la etajul trei, pe Secția Paleative, unde i-a fost adus în vedere că nu are voie să filmeze și să fotografieze. Și aici a fost invitat să se legitimeze. Din spusele conducerii Spitalului, deputatul ar fi refuzat să se legitimeze, spunând doar că este deputat și a continuat să filmeze și să fotografieze.

Personalul medical de la etajul doi a anunțat medicul de gardă, iar asistenta de la Camera de Gardă a sunat direct la Secția de Poliție a Municipiului Codlea, spunând că persoana care pare să fie în stare de ebrietate, filmează și fotografiază în spital și refuză să se legitimeze. Poliția, din lipsă de personal, a direcționat apelul către Poliția Locală Codlea, care a trimis un echipaj la spital în baza unui protocol de colaborare dintre Poliția Locală Codlea și IPJ Brașov.

Poliția Locală a precizat că inițial nu l-au găsit pe deputat când l-au căutat la etajele unde a fost văzut, ulterior fiind găsit la parter, unde era pe băncile de așteptare. Conducerea Poliției Locale a precizat că inițial deputatul a refuzat să se legitimeze și că a făcut-o doar după ce a pornit filmarea. Restul discuțiilor apar pe filmarea postată de deputat pe pagina sa de Facebook.

Conducerea Poliției Locale Codlea justifică prezența celui de-al doilea echipaj în urma unui al doilea apel, de data aceasta la 112, dar că nu știe cine a inițiat apelul.

Conducerea Spitalului Municipal din Codlea invocă articolul 74, litera g, din Codul Civil, prin care spune că deputatul Emanuel Ungureanu nu avea dreptul să fotografieze și să filmeze în spital:

„g) difuzarea de materiale conținând imagini privind o persoană aflată la tratament în unitățile de asistență medicală, precum și a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanțe în legătură cu boala și cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptățite.”

Conducerea Spitalului din Codlea mai precizează că deputatul Emanuel Ungureanu nu a avut o abordare corectă și dacă ar fi mers la Camera de Gardă și ar fi solicitat o vizită i s-ar fi acceptat solicitarea. Medicul de Gardă, conform conducerii spitalului, ar fi acceptat vizita deputatului, chiar dacă nu era anunțată în prealabil și deputatul nu avea ordin de serviciu, cu condiția ca acesta să fie însoțit de un medic, iar fotografierea și filmarea se putea face numai cu acordul conducerii spitalului, iar acolo unde sunt pacienți era nevoie și de acordul acestora.

Ca răspuns la întrebarea deputatului Emanuel Ungureanu, ce caută Poliția Locală la spital, conducerea Poliției Locale Codlea a invocat intervenția la care a fost solicitată și articolul 6, litera b, din Legea 155/2010 a Poiliției Locale:

„b) menține ordinea publică în imediata apropiere a unităților de învățământ publice, a unităților sanitare publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, în zonele comerciale și de agrement, în parcuri, piețe, cimitire, precum și în alte asemenea locuri publice aflate în proprietatea și/sau în administrarea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau a altor instituții/servicii publice de interes local, stabilite prin planul de ordine și siguranță publică.”

De asemenea, conducerea Poliției Locale Codlea a precizat că solicitarea de a se legitima, adresată deputatului, s-a făcut în baza OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Toată povestea din 9 august s-a încheiat cu un proces verbal de contravenție pe care Poliția Locală l-a întocmit, prin care deputatul a fost sancționat contravențional pentru injurii. Reamintim că deputatul Emanuel Ungureanu a acuzat agenții de la Poliția Locală, prezenți la Spital de comportament de interlopi. Ne întrebăm de ce nu a fost sancționat deputatul și pentru filmare și fotografie în incinta Spitalului Municipal Codlea?

Atât conducerea Spitalului, cât și conducerea Poliției Locale au precizat că vor analiza cele întâmplate la vizita deputatului Emanuel Ungureanu și în funcție de rezultatul analizei vor lua o decizie dacă vor face demersuri împotriva deputatului.

Viceprimaul Mihai Cîmpeanu care deține atribuțiile de primar a precizat că dacă Poliția Locală Codlea solicită Primăriei începerea vreunui demers în instanță împotriva deputatului, această solicitare va face obiectul unui proiect de hotărâre de Consiliu Local. În funcție de votul din CL Codlea se va putea merge cu demersul în instanță sau nu. Pentru demersul în instanță, Mihai Cîmpeanu a precizat că se va trece la contractarea unor servicii de reprezentare în instanță, care vor face subiectului unui alt proiect de HCL.

În viitor, pentru a putea fi evitate situații precum cea de la vizita deputatului sau altele care pot genera controverse, Primăria Codlea are în plan achiziționarea a opt camere de corp pentru Poliția Locală. Banii sunt bugetați și anul acesta, în cel mai scurt timp, vor putea fi achiziționate camerele. Acestea vor fi purtate tot timpul de către agenții de teren și vor fi pornite în situații în care agenții consideră că există un pericol sau că situația poate degenera, moment în care agenții au obligația de a informa persoanele că au pornit filmarea.

Adauga comentariu