Cum a reuşit Ministerul (In)Culturii să îşi bată joc de patrimoniul naţional şi să renunţe la o afacere de milioane de euro

Ministerul Culturii sau mai bine spus Ministerul Inculturii a reuşit performanţa de a duce 10.000 de piese de patrimoniu, multe dintre ele aparţinând familiei regale, din Castelul Bran în chirie la o pensiune. Aşa a ajuns patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII să fie incuiat într-o pensiune obscură.

Povestea tragică începe însă în urmă cu mai mulţi ani. Muzeul Naţional Bran a fost iniţial în Castelul Bran unde erau aşezate frumos cele 10.000 de piese pentru ca toată lumea care vizita castelul să le vadă. În 2009, minunatul stat român a luat o decizie incredibilă. A refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru Castelul Bran şi a acceptat ca acesta să fie retrocedat lui Dominic de Habsburg. Pe lângă faptul că a renunţat la cel mai vizitat obiectiv turistic din România, statul român a aruncat pe geam şi o afacere profitabilă. Castelul Bran face 3 milioane de euro profit pe an, astfel că până acum s-ar fi recuperat jumătate de investiţie, iar în zece ani s-ar fi putut obţine profit frumos. În schimb a fost mai mult decât necesar să se arunce 44 de milioane de euro pe un Refrendum pentru nimic, cu nicio şansă ca banii să mai fie vreodată recuperaţi. Totul pe banii noştri, că aşa se poartă pe la noi. 

Incompetenţa Ministerului Culturii continuă însă până la pragul ridicolului. Se mută obiectele de patrimoniu ale Muzeul Naţional Bran în clădirea Vămii Medievale de lângă castel. Nu se face însă nicio promovare, astfel că prin muzeu a băutut vântul în ultimii ani. Vine în 2015 şi anunţul de evacuare pentru că şi Vama Medievală ajunge tot la Dominic de Habsburg şi vine o nouă decizie minunată a Ministerului Culturii. Se decide în 2017 închiderea muzeului şi se propune împrăştierea obiectelor de patrimoniu la mai multe muzee din ţară. Nu se realizează nici acest lucru şi, deşi se ştia din 2015 de evacuare, nu se face nimic. 

Astfel, în vara lui 2018, cele 10.00 de piese ajung aproape în stradă. Ce face Ministerul Culturii? Găseşte o pensiune, le mută acolo în chirie şi încuie uşa. În schimb anunţă: „Întregul patrimoniu și expozițiile Muzeului Național Bran vor fi mutate într-o nouă locație din centrul comunei Bran urmând a se transmite pe cale mediatică data, locul și ora deschiderii noilor spații expoziționale. Vă aşteptă, cu drag“. Unde ne aşteaptă? Nimeni nu ştie pentru că nici până astăzi nu s-a anunţat oficial locul unde pot fi văzute exponatele. 

Ce vrea să facă în viitor Ministerul Culturii? Probabil tot nimic. Se promite însă construirea unei clădiri pentru Muzeul Naţional Bran în următorii trei ani. Unde? Nimeni nu ştie. Cât va costa? Nimeni nu ştie. De unde vor veni banii? Nimeni nu ştie. Aşteptăm un răspuns concret de la Ministerul Culturii, că de promisiuni suntem sătui. Şi nu pot să spun în final decât: „Mândrii că sunt români“, cu ghilimele de rigoare.  

 

 

Adauga comentariu