Cum și-a bătut joc Ministerul Culturii de patrimoniul național. Muzeul Satului din Bran riscă să dispară cu totul, iar Muzeul Național Bran a ajuns la o pensiune

 Muzeul Satului, care are o istorie de șapte decenii, riscă să dispară după ce terenul a fost retrocedat și acum se cere evacuarea. Cele 18 căsuțe tradiționale nu pot fi mutate, deoarece sunt foarte vechi și riscă să fie distruse. De retrocedare se știe de ani buni, dar Ministerul Culturii nu a făcut nimic. Au fost făcute petiții, iar angajații chiar au protestat în luna februarie, dar situația nu s-a schimbat.

„Secția Etnografică în Aer Liber sau Muzeul Satului Brănean cum mai este cunoscut, care după un lung șir de procese a ajuns în pragul de a-și închide porțile, din cauza unei sentințe judecătorești.

Prin urmare la muzeu a fost prezent executorul judecătoresc, pentru a pune în aplicare executarea silită, solicitată de către actualii proprietari (cei care au primit 2/3 din suprafața acestui teren) - Szalinski Janusz (cetățean polonez) și Reit Sanda -ginerele și fiica fostului primar din Bran, Reit Dumitru, care se pare că a primit de la urmașii fostului proprietar (care stau în străinătate), dreptul de reprezentare, el fiind și cel care a vândut fiicei și ginerelui acest teren. Aceștia au fost însoțiți la rândul lor de către avocatul Dan Iosif, care îi reprezintă.

Menționăm că Muzeul Național Bran a fost reprezentat atât de conducere, de salariați cât și de avocații care îl apără în acest caz.

Proprietarii au cerut evacuarea imediată și necondiționată a muzeului din spațiul respectiv, dar în urma motivației aduse de conducerea muzeului, executorul și noii proprietari au decis amânarea până în data de 26.06.2020, când muzeul ar trebui să predea atât monumentele de arhitectură populară, cât și obiectele de patrimoniu existente în spațiul acestora.

Suntem într-o situație disperată, că aceste 18 monumente de arhitectură populară, clasate în categoria A, cu caracter de unicat, se vor pierde, ajungându-se astfel la ștergerea din istorie a cărții de identitate a acestei comunități.

Ținând cont de cele mai sus menționate, doar Ministerul Culturii ne mai poate ajuta să depășim cu bine acest impas și Bunul Dumnezeu“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a muzeului.

Cum și-a bătut joc Ministerul Culturii și de Muzeul Național Bran

Nimeni nu mai are încredere în Ministerul Culturii având experiența Muzeul Național Bran, care a ajuns la pensiune după ce a fost evacuat.

Muzeul Național Bran a fost înfiinţat în 1957 şi, până în 1991, a fost administrat de autorităţile locale din Braşov. Din 1991, muzeul a fost preluat de Ministerul Culturii. Are peste 10.000 de obiecte de patrinoniu. Cea mai valoroasă piesă a muzeului este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII.  

Povestea tragică începe în 2009, an în care Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg. Atunci statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru a păstra castelul, care acum este evaluat la 120 de milioane de euro. Practic statul a renunţat la cel mai profitabil obiectic turistic al ţării.

După retrocedarea castelului, statul român şi-a luat toate exponatele, 10.000 la număr, din Castelul Bran şi le-a înghesuit în Vama Medievală, clădire care îi aparţine tot lui Dominic de Habsburg. Muzeul Naţional Bran a fost lăsat în Vama Medievală opt ani. În 2015 Vama Medievală a intrat în administrarea familiei de Habsburg. Administratorii Castelului Bran au anunţat că vor ca imobilul să fie eliberat. Ministerul Culturii care are în patrimoniu Muzeul Naţional Braşov nu s-a sinchisit să găsească un nou sediu deși a avut trei ani la dispoziție. Aşa s-a ajuns la obiectele de patrimoniu să fie duse la o pensiune cu promisiunea că Ministerul Culturii va construi o clădire nouă pentru exponate. 

În februarie 2019, Ministerul Culturii chiar se lăuda cu mare realizare și anume redeschiderea muzeul la pensiune, o premieră rușinoasă chiar și în România. Exponatele pot fi văzute în 10 încăperi la fosta pensiune Inima Reginei din centrul localității Bran.

Ministerul Culturii a promis că va construi un sediu nou pentru un muzeu. A anunțat acest lucru acum un an când a fost evacuare. Până acum nu s-a făcut absolut nimic.

Edilii din Bran iau în calcul să reabiliteze o clădire din Bran pentru a muta Primăria, iar apoi Muzeul Național Bran să fie mutat în clădirea actualei Primării, care se află chiar lângă Castelul Bran. 

 

 

Adauga comentariu