De la 1 ianuarie începe să circule prima linie metropolitană pe ruta Brașov – Cristian

Linia metropolitană 110 intră în circulație pe ruta Brașov – Cristian începând cu 1 ianuarie și v-a opera pe traseul Capăt de linie Stadion Municipal - Service - Cărămidăriei - Ioan Clopoțel - Facultativă - Școală (prima stație din Cristian) - Centru - Unitatea Militară - Tineretului (ultima stație din Cristian) - Centru - Eroilor – Hornbach.

Stațiile care vor deservi și companii, prin amplasamentul lor, sunt stația Ioan Clopoțel, pentru firmele din zona Autoliv și stația Facultativă pentru Quin. Altfel, traseul este gândit pentru a face legătura dintre Brașov și Cristian.

Cabine pentru vânzarea cardurilor vor fi amplasate la stația de la Stadionul Municipal și va fi diferită de cea pentru trasele interne din Brașov și la stația Centru din Cristian (începând de săptămâna următoare).

Stațiile vor avea însemnele RATBv, bordurile vor fi vopsite galben-negru, iar pe carosabil se va marca „BUS".

Pentru început, pe traseul 110 vor circula două autobuze standard de 12 m, Mercedes Citaro cu capacitate de 95 de călători. Valoarea totală a călătoriei este de 6,95 lei, din care 2,50 lei va fi prețul plătit de călători, iar diferența va fi suportată de Primăria Cristian.

Primăria va emite gratuit carduri de călătorie pentru locuitorii Cristianului, la cererea acestora și pentru început vor primi și un credit de 10 lei pe card. Apoi fiecare călător își poate încărca cardul cu ce sumă dorește sau își poate face un abonament lunar achitând 85 de lei. Cardurile vor putea fi ridicate de la Centrul de Informare din Cristian.

Pentru călătoria pornită din Cristian, utilizatorii pot schimba la stația Municipal și pot lua autobuzul pe o cursă internă în interiorul Brașovului fără a mai fi nevoie să valideze alt bilet dacă se încadrează în timpul de 50 de minute de la prima validare a biletului de Cristian – Brașov. Calculul făcut arată că și în cazul aglomerației un călător poate ajunge până în centrul Brașovului, cu tot cu timpul de așteptare la transbordare.

Mașinile sunt gândite să circule la interval de 30 de minute. În timpul săptămânii prima cursă începe la ora 05:20, iar ultima la 22:50. În weekend prima mașină circulă la 06:00, iar ultima la 22:30. S-a luat în calcul ca la orele de vârf, dacă e nevoie, să se suplimenteze ruta cu încă o mașină.

Pensionarii vor primi gratuit în fiecare lună 20 de călătorii, iar elevii vor avea gratuitate.

Tot pentru 2019 mai sunt pregătite două linii metropolitane, care ar trebui să intre până la 1 iulie 2019. E vorba de Brașov – Ghimbav și Brașov – Sânpetru – Bod.

În actualele condiții legislative, implementarea transportului public de călători prin curse regulate la nivelul tuturor localităților membre ale AMDDTP Brașov va începe la data de 1 iulie 2019 pentru toate localitățile.

În momentul de față sunt la promulgare de către Președintele României modificările aduse la Legea nr. 92/2007 a serviciior de transport public local și Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Dacă acestea vor fi promulgate în forma actuală, termenul de implementare a transportului public la Brașov va fi decalat pentru 1 ianuarie 2020, modificările prelungind actualele licențe de traseu până la 31 decembrie 2019.

În lucru mai sunt linii pentru localitățile Codlea, Săcele, Predeal, Râșnov, Prejmer, Hărman, Hălchiu, Feldioara, Vulcan și Tărlungeni. Însă pentru acestea e important ca fiecare administrație locală să-și asume participarea financiară la susținerea liniilor. 

 


Adauga comentariu