De toată rușinea. Aparatele de aer condiționat s-au stricat în cutii în timp ce așteptat să fie montate la Centrul de Afaceri. Au trecut patru ani, s-a pierdut finanțarea europeană, iar lucrările nu sunt nici acum terminate

O nouă problemă la Centrul de Afaceri, gaură neagră pentru Primăria Brașov. Aparatele de aer condiționat s-au stricat deși nu au funcționat nicio secundă. De ce? Este foarte simplu. Cum se practică la noi s-a pus căruța înaintea boilor și s-au cumpărat echipamentele cu mult înainte ca această construcție să fie finalizată. Nu este gata nici acum. Aparatura a stat degreaba, a ieșit din garanție și s-a deteriorat.

Acum Primăria face licitație și plătește 623.621 de lei fără TVA pentru noi echipamente. Anuțul de liciție postat ieri pe SICAP sună în felul următor: Remediere/înlocuire, procurare piese/accesorii/echipamente şi montaj în vederea punerii în funcţiune a instalaţiilor şi echipamentelor prevăzute la obiectivul ,,Dezvoltare zona economică Brașov Nord- Centru de Afaceri, Tranfer tehnologic și Incubator de Afaceri.

Finanțarea europeană s-a pierdut

Pentru a putea finaliza lucrările la Centrul de Afaceri din Bartolomeu, Primăria a fost nevoită să aloce din toamnă și până acum 14 milioane de lei în plus față de estimarea inițială. Totul după ce țeparii de la Integral Buzău care au câștigat licitația inițială și au abandonat șantierul au făcut lucrări de mântuială. Primăria speră să recupereze banii în instanță, dar procesele vor dura mult. Până acum s-au recuperat două milioane de lei, garanția care fusese blocată după abandonarea lucrărilor.

Integral Buzău a câștigat în 2013 licitația de 50 de milioane de lei pentru construirea Centrului de Afaceri din Bartolomeu. Lucrările efective au început în 2015, dar s-au oprit după un an când Integral SA din Buzău a abandonat investiţia, iar contractul a fost reziliat. Primăria s-a trezit în situaţia că trebuie să plătească restul lucrărilor din bugetul local. În loc să primească de UE 25 de milioane de lei (50% din valoarea investiției) a primit doar 8.389.839 lei, pentru că nu s-au făcut decât 35% dintre lucrări până în decembrie 2016 când a fost termenul final. Astfel că pe lângă banii pentru lucrările neconforme, Primăria mai plătește încă 17 milioane de lei. Pentru finalizarea lucrărilor a fost găsit un nou constructor S.C. AEON Building SRL Braşov.

Centrul de Afaceri trebuie terminat până în iunie, deoarece există riscul să se piardă și cei 8,3 milioane de lei de la UE. Este mai mult decât clar că nici acest termen nu va fi respectat. Primăria a cerut amânarea termenului, dar nu a primit încă un răspuns oficial în acest sens.

Adauga comentariu