Directorul Spitalului din Odorheiu Secuiesc, șeful de la achiziții și reprezentanții unei firme private, trimiși în judecată de DNA. Vizat este un contract prin care s-a cumpărat aparatură la prețuri foarte mari

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu a directorului Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal și al șefului serviciului de schiziții Balint Eniko pentru abuz în serviciu și luare de mită. În acest dosar au mai fost trimiși în judecată Barczan Laszlo, magazioner la spital, administratorul, contabilul și șoferul firmei Chantel Sante SRL. Mai exact inculpații sunt acuzați că au dat un contract cu dedicație firmei private și au cumpărat echipamente la prețuri foarte mari, unele dintre ele nefiind necesare spitalului.

Potrivit procurorilor dosarul are ca obiect „ presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalul în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimbul acestor demersuri, persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Concret, în perioada 10 aprilie – 02 decembrie 2020, inculpatul Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, inculpat în prezenta cauză, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea de către spitalul respectiv a unor aparate și produse medicale.

O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și inculpații Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul) accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici.

De menționat este faptul că toate produsele ar fi fost cumpărate la prețuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar și produse neconforme, iar în altele achiziția s-a desfășurat în condițiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unității spitalicești.
În aceeași perioadă, inculpatul Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăți către SC Chantel Sante SRL (deși unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru) i-ar fi cerut omului de afaceri să-și folosească influența pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în scopul obținerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deși spitalul îndeplinea doar condițiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia“, se arată în comunicatul procurorilor.

Mită de zeci de mii de euro

Pentru demersurile descrise mai sus, omul de afaceri ar fi promis și remis celor trei inculpați (angajați ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc) sume de bani și alte foloase după cum urmează:

- inculpatul Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri,
- inculpații Balint Eniko și Barczan Laszlo ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului amintit mai sus în valoare totală de 2.321.728 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

Adauga comentariu