Dosarul celei mai mari fraude bancare din istoria Brașovului trenează de aproape un deceniu. Unul dintre păgubiți protestează în fața Parchetului pentru că, spune el, nu și-a primit înapoi toți banii

În 2010 s-a descoperit că din conturile clienților Credit Europe Bank Brașov dispărut 2,5 milioane de euro. Principalul suspect, directoarea băncii. Procesul nu a înaintat deloc în ultimii ani, dar banca susține că păgubiții și-au primit banii. Cel mai vocal dintre ei, George Bălașa susține însă că nu este așa și a protestat de multe ori de-a lungul anilor.

George Bălaşa este un braşovean stabilit în SUA şi spune că a avut în cont la Credit Europe Bank 1 milion de dolari. Reprezentanţii băncii susţin că actele au devedit existenţa a doar 75% din sumă şi i-au înapoiat 750.000 de dolari. Omul nu are însă linişte şi cere şi restul de bani. Bărbatul nu este la primul prostest. . În 2011 s-a urcat pe un panou publicitar şi pe Gara de Nord din Bucureşti, în Vinerea Mare pe o schelă din Piaţa Sfatului, iar în final pe un panou din centrul Braşovului. În septembrie 2012 s-a înarmat cu o portavoce şi şi-a strigat oful pe de pe Gara din Luxembrug. În 2013 s-a urcat pe un panou publicitar din Piaţa Unirii din Bucureşti. Bărbatul spune că a mers la toate autorităţile, dar că nu şi-a recuperat toţi banii.

Acum a revenit la protest pe strada Republicii, în fața Parchetului. Spune că nu va renunța până când nu își va vedea toți banii. A trecut aproape un deceniu de la cea mai mare fraudă bancară din Brașov și încă procesul trenează. S-a plimbat de la Parchet a instanță, iar astăzi se află la Tribunalul Brașov are loc o audiere preliminară.

Fraudă de proporții

Scadalul a început în 2010 când anchetatorii au descoperit că angajaţii filialei Credit Europe Bank din Braşov au furat bani din conturile clienţilor. Potrivit anchetatorilor, Otilia Argentina Negrilă (46 de ani), fosta directoare de operaţiuni de la Credit Europe Bank, a reuşit să fure mai multe milioane de euro din conturile băncii. Braşoveanca a învârtit milioanele profitând de naivitatea clienţilor, dar şi de încrederea şefilor. Femeia a lucrat în domeniul bancar 11 ani, iar la sucursala Credit Europe Bank Braşov s-a angajat încă de la înfiinţare. Treptat, a avansat în structura de conducere a băncii din Braşov datorită seriozităţii sale. Poziţia în care se afla i-a permis accesul la sistemul informatic al băncii, la conturile clienţilor, dar şi la formularele tipizate folosite pentru transferurile bancare. Specialiştii bancari spun că Otilia Negrilă nu a avut cum să comită singură o fraudă de o asemenea anvergură. Pentru a putea scoate bani din conturile altor persoane, femeia a fost nevoită să recurgă la complicitatea altor funcţionari bancari, apelând la fals şi uz de fals. În dosarul fraudei bancare mai sunt cercetaţi, în stare de libertate, şi trei operatori de ghişeu şi un casier. Au fost golite 83 de conturi, iar prejudiciul s-a ridicat la 2,5 milioane de euro.

Foto main: bzb.ro

 

Adauga comentariu