Dotări pentru spitalul din Zărnești. A fost înlocuită vechea masă de operații care data din 1986. Nici atunci, când a ajuns la spital, nu era nouă

Primăria oraşului Zărneşti are în derulare trei proiecte finanţate din fonduri externe, în valoare totală de peste 33 milioane de lei, având ca obiect modernizarea şi dotarea spitalului orăşenesc. Conform acestuia, unul dintre cele trei proiecte, care a vizat dotarea unităţii sanitare cu aparatură modernă, din fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi bugetul local, în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei, a fost deja implementat, 99% din aparatura achiziţionată fiind deja pusă în funcţiune la sfârşitul anului trecut.

Managerul Spitalului din Zărneşti, dr. Xenia Pucheanu, a afirmat, la rândul său, că o parte din cele câteva zeci de obiecte de aparatură medicală sunt o premieră pentru unitatea sanitară, ca de exemplu ventilatorul pentru respiraţie asistată, subliniind că unele dotări erau "de istoria medicinei", inclusiv vechea masă de operaţie, care nu era nouă la momentul deschiderii spitalului, în 1986.

Potrivit dr. Pucheanu, spitalul ar mai avea nevoie de dotări, în necesarul de achiziţii pe acest an fiind un artroscop pentru secţia de ortopedie, însă şi de personal, în special pe medicină internă şi cea de urgenţă sau urologie. De altfel, managerul spitalului din Zărneşti a subliniat că, într-un viitor apropiat, ar dori să transforme camera de gardă într-un compartiment de primiri urgenţe.

Conform dr. Pucheanu, spitalul din Zărneşti are 130 de paturi pe spitalizare continuă şi 5 pentru cea de zi, 18 medici şi 60 de asistente, iar în anul 2019 a înregistrat aproximativ 3.600 de internări.

În ce priveşte celelalte două proiecte, ambele finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR), unul vizează eficientizarea energetică a clădirii spitalului şi este în valoare de peste 22 milioane de lei, iar celălalt dotarea ambulatoriului, cu o valoare de peste 10 milioane de lei.

Sursa text si foto: Agerpres

 

Adauga comentariu