Drumeţie în Masivul Postăvaru. Peisaje superbe, aer curat şi mâncare tradiţională la cea mai veche cabană din România

 

O drumeţie spre Masivul Postăvaru începe în Poiana Braşov. De aici aveţi mai multe variante pentru a ajunge în vârful muntelui. Puteţi lua telecabina dus-întors, puteţi merge pe jos sau puteţi alege un traseu combinat (urcare cu telecabina, coborâre pe jos). Cunoscătorii recomandă un traseu combinat. Aşa veţi putea admira peisajele superbe şi nici nu veţi obosi prea tare. Traseul este accesibil şi copiilor, dar este nevoie să aveţi încălţăminte care nu alunecă deoarece drumul este pietros. Drumeţia începe la telecabina din Poiana Braşov. Un drum costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii (35 de lei dus-întors pentru adulţi şi17 de lei pentru copii). Telecabina circula până la ora 16.00, deci ar fi bine să porniţi de dimineaţă la drum. Aventura cu telecabina durează câteva minute timp în care veţi putea admira de la înălţime Poiana Braşov.

Odată ajunşi în Postăvaru, vârful muntelui este aproape, cam la 15 minute de mers pe jos. Trebuie să aveţi puţină atenţie deoarece traseul este stâncos. Nu aveţi cum să vă rătăciţi. În vârful Postăvaru (1799 metri altitudine) există o belevedere amenajată unde veţi simţi că sunteţi deasupra lumii. Oricunde întoarceţi privirea veţi observa peisaje superbe. Într-o parte veţi admira Braşovul şi Poiana Braşov, iar în cealaltă Munţii Ciucaş, Munţii Bucegi, dar şi Valea Prahovei. Priveliştea vă va tăia respiraţia, iar dacă afară este soare totul este mult mai spectaculos. Nu vă grăbiţi, aşezaţi-vă pe piere şi admiraţi frumuseţea naturii. Veţi avea parte de o porţie bună de aer curat. La coborâre, dacă alegeţi să mergeţi pe jos, aveţi la dispoziţie un traseu marcat: Drumul Roşu. Nu vă abateţi de la el şi nu încercaţi scurtături prin pădure deoarece s-ar putea să vă întâlniţi cu ursul. Traseul este unul uşor, care şerpuieşte prin munte şi nă trebuie să aveţi mare condiţie fizică. Durează maxim o oră şi jumătate dacă mergeţi lejer şi vă mai odihniţi pe drum. La final veţi ajunge tot în zona telecabinei din Poiana Braşov.Cea mai veche cabană din România și  prima clădire din Poiana Brașov

Dacă ajungi în vârful masivului Postăvaru, parcă ai ajuns deasupra lumii, iar dacă te afli acolo e imposibil să nu faci un mic popas la Cabana Postăvaru. Este cea mai veche cabană din România şi cea mai frumoasă din Poiana Braşov. Aceasta este situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent. Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o, întrucât zona începuse să fie tot mai căutată de schiori şi nu exista un alt loc de campare în zonă.

La acea vreme a fost singura clădire din Poiană, până ce zona s-a transformat într-o staţiune montană. La construcţia primului corp al cabanei, meşterii saşi şi unguri au muncit doi ani, din 2 aprilie 1881 până în 7 octombrie 1883. Până în 1935, a continuat construirea celorlalte corpuri, iar atunci Cabana Postăvaru a fost sfinţită şi a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primului preşedinte SKV Braşov, pe care-l poartă şi astăzi.

În cabană este și unui mic muzeu care prezintă de la poze vechi cu clădirea şi schiuri, până la costume tradiţionale săseşti care au 130 de ani vechime. De pe belvederea din faţa cabanei este o panoramă impresionantă şi se pot admira unele dintre cele mai înalte puncte ale Munţilor Carpaţi, precum şi întreaga Ţară a Bârsei. Tot de aici poţi avea parte şi de un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină": norii coboară, înconjurând piscul muntelui, iar cei ce privesc au impresia că sunt deasupra lumii.

De o privelişte deosebită ai parte şi de pe geamul camerelor cabanei. Chiar în anul inaugurarii cabanei, a trecut pe acolo scriitorul Mihail Sebastian care câţiva ani mai târziu a publicat romanul „Accidentul" a cărui acţiune se petrece în cea mai mare parte în zona cabanei. Împrejurimile, cabana, potecile, pârtiile şi atmosfera vremii sunt descrise cu multă exactitate şi farmec, iar numele SKV este menţionat în cuprinsul cărţii de zeci de ori. 

Cabana este preferată de turişti. Mulţi dintre cei care coboară pe jos de pe Vârful Postăvaru se opresc şi la cabană. Străinii mai ales sunt impresionaţi de peisaje. Cabana are sezlonguri pe care vă puteţi întinde şi relaxa. Are şi mese din lemn, dar şi un restaurant în toată regula care serveşte mâncare tradiţională de la ciorbă de fasole sau supă de găină şi până la mici, cârnăciori sau fripturi la grătar. Puteţi servi şi o ţuică de casă sau o bere rece, dacă sunteţi însetaţi după drumeţie.

Adauga comentariu