Dumitru Prunariu a primit la Brașov titlul de Doctor Honoris Causa

Dumitru Prunariu  a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”.

În perioada 14-21mai 1981, Dumitru Prunariu, în cadrul misiunii Soiuz 40, a programului spațial „Intercosmos”, a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, fiind primul cosmonaut din România care a ajuns în spațiu. Dumitru Prunariu este cetățean de onoare al Brașovului, iar planetariul inaugurat în 2019, în prezența sa, se numește „Cosmonaut Dumitru Prunariu“.

România devenea atunci cea de-a 11-a țară din lume care reușea să trimită un om în spațiul cosmic, iar Dumitru-Dorin Prunariu devenea al 103-lea om din lume care reușea această performanță. În prezent sunt 566 de astronauți din 38 de state care au zburat în cosmos.

„Aş vrea să amintesc câteva considerente asupra pregătirii şi trăirilor într-un zbor cosmic. În timpul antrenamentelor am trecut prin tot felul de situaţii limită, dar controlate de la sol. La simulator ne erau induse situaţii de avarie prin care trecuseră cosmonauţii anteriori, la bordul altor misiuni cosmice similare. În felul acesta deveneai capabil să faci faţă acelor situaţii şi să ai cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru a face faţă altora noi”, a declarat Dumitru Prunariu.

 „Vă urez bun revenit acasă, domnule Dumitru Prunariu! Ați primit numeroase titluri și distincții, ați fost premiat și sărbătorit de foarte multe ori, în țară și în lume, dar sunt convins că, așa cum noi, brașovenii, ne bucurăm de fiecare dată când vă avem alături, și Dumneavoastră simțiți mai intens momentele în care sunteți elogiat de comunitatea natală.

Personal, am un mare respect și o mare admirație pentru Dumneavoastră. Iar această ceremonie de conferire a celui mai înalt titlu onorific de către Academia Forțelor Aeriene reprezintă o recunoaștere în plus a contribuției Dumneavoastră la evoluția zborului românesc, atât prin misiunea în spațiul cosmic, cât și prin activitatea din cadrul Comandamentului Aviației Militare, Aviației Civile Române, Agenției Spațiale Române, Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic și Agenției Spațiale Europene.

Vă urez multă sănătate și vă mulțumesc pentru modelul pe care îl oferiți generațiilor tinere. Noi, brașovenii, poate mai mult decât alții, suntem mândri de Dumneavoastră! “ a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu