Elevii cer controale la Inspectoratul Școlar și la Colegiile care impun elevilor să obțină anumite medii

Mai multe Asociații ale Elevilor din țară, nu și din Brașov, cer Ministerului Educației să trimită corpul de control la Brașov, după ce trei licee de elită îi obligă pe părinți să își retragă elevii dacă nu obțin o anumită medie. În plus se cere și o anchetă penală pentru abuz. 

„În spațiul public au apărut recent informații referitor la trei licee din municipiul Brașov (Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, Colegiului Național Dr. Ioan Meșota și Colegiului Național de Informatică ”Grigore Moisil”), care prin regulamentele de ordine interioară condiționează continuarea studiilor acestora, astfel obligând elevii să se transfere la un alt liceu dacă nu obțin media necesară. Asociațiile de elevi din România condamnă ferm neglijența Inspectoratului Școlar Județean Brașov și a directorilor unităților de învățământ, fiind solidare cu elevii din județul Brașov.

Dorim să atragem, în primul rând, atenția asupra faptului că orice prevedere care limitează accesul liber la educație al elevilor constituie un atentat la principiul echității care, conform art. 3, lit. a) din Legea educației naționale nr. 1/2011, este unul din fundamentele pe care se constituie sistemul de învățământ românesc.

Pe cale de consecință, solicităm public Ministerului Educației Naționale să trimită corpul de control pentru cercetarea ISJ Brașov și a celor trei licee implicate. Totodată, solicităm Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov să dispună începerea cercetărilor inspectorului școlar general pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Tragem un semnal de alarmă pentru toate unitățile de învățământ din țară ce adoptă această practică le recomandăm să înceapă de îndată să ia măsuri pentru intrarea în legalitate“, se arată în comunicatul elevilor, care poate fi citit integral pe edupedu.ro. 

Trei colegii din Brașov, Andrei Șaguna, Meșotă și Grigore Moisil,  au regulamente care i-au revoltat pe părinți și despre care Ministerul Educației spune că sunt ilegale. Prin aceste regulamente li se impun elevilor să obțină anumite medii la finalul anului școlar. Dacă nu reușesc aces lucru, părinții sunt obligați să îi retragă și să îi mute la alte licee. Este practic o exmatriculare forțată, lucru ilegal. Pe lângă obținerea anumitor medii mai sunt și reguli de compotament și obligativitatea uniformei. 


Adauga comentariu