Engie finanțează o clasă de învățământ profesional la Colegiul Mircea Cristea. Elevii vor deveni instalatori, vor avea bursă, cazare și masă. Profesionala este soluția Brașovului pentru rezolvarea crizei de pe piața muncii

Primarul George Scripcaru s-a întâlnit cu reprezentanții ENGIE Romania, ai Asociației Hands Across Romania și cei ai Colegiului Tehnic Mircea Cristea pentru a discuta despre înființarea unor clase profesionale în sistem dual, la această unitate de învățământ, cu sprijinul financiar al companiei de energie. 

,,Astăzi am avut o discuție cu cei de la ENGIE Romania pentru a stabili etapele și obligațiile fiecăreia dintre părți pentru înființarea și dezvoltarea sistemului de învățământ profesional dual la Colegiul Mircea Cristea, începând cu anul școlar 2019-2020. Într-o primă etapă, cei de la ENGIE Romania vor susține înființarea unei clase cu 28 de elevi pentru calificarea instalații tehnico-sanitare și de gaze. Ca și la celelalte proiecte de învățământ dual, noi vom face lucrările de reparații ale sălilor de clasă și atelierelor, iar ENGIE Romania va face dotările cu bancurile de lucru, utilajele și echipamentele necesare. Noi am prevăzut în proiectul de buget, atât la capitolul investiții, cât și la cel de reparații, peste 500.000 de lei pentru acest colegiu. Celor de la ENGIE Romania le-am spus că au toată susținerea mea pentru implicarea lor în dezvoltarea acestui sistem de învățământ profesional, mai ales că  înfiinţarea şcolilor profesionale în sistem dual este un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că o resursă umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor. Anul acesta vom începe sigur cu înființarea unei clase, dar noi ne-am arătat disponibilitatea de a îi sprijini pe cei de la ENGIE Romania pentru înființarea mai multor clase, astfel încât să fie acoperit necesarul de forță de muncă, bine pregătită profesional, la niveulul acestei companii”, a declarat primarul George Scripcaru la finalul întâlnirii.  

Burse de 500 de lei pe lună, cazare și masă

Engie va oferi elevilor un pachet atractiv constând în: burse de studiu în valoare de 500 de lei lunar, în plus față de cei 200 de lei oferiți de stat, precum și bursă de merit în valoare de 200 de lei. La toate acestea, se adaugă condiții excelente de practică, asigurarea unei mese calde/zi la locul de practică, asigurarea cazării sau a transportului pre-urban. La finalul ciclului de învățământ, elevii obțin calificarea pentru meseria de instalator și au oportunitatea de a se angaja în cadrul unui Grup cu o expertiză în domeniu la nivel internațional. Elevii interesați se pot înscrie în perioada 24-26 iunie. Pentru anul şcolar 2019-2020, susţinerea clasei de la Colegiul Tehnic Mircea Cristea implică o investiție din partea ENGIE Romania Romania de 100.000 de euro.

,,Brașovul este al doilea oraș, după București, în care ne implicăm activ în susținerea învățământului profesional dual, prin proiectul nostru educațional ,,Energie pentru meseria mea”. Anul 2018 reprezintă începutul implicării noastre în pregătirea viitorilor angajați ai companiei, prin înființarea și susținerea financiară a două clase în sistem de învățământ dual la Colegiul Tehnic Mihai Bravu București. Începând cu anul școlar 2019-2020 vom extinde programul și în Brașov, prin înființarea unei clase cu 28 de elevi la Colegiul Tehnic Mircea Cristea. În perioada următoare vom începe o campanie de informare a elevilor și părinților din Brașov, dar și din județele apropiate - Argeș, Dâmbovița, Prahova și Covasna - cu privire la oferta noastră“, au anunțar reprezentanții Engie. 

Profesionala de la Brașov a devenit  model național

Reînființarea Școlilor Profesionale a fost soluția Brașovului pentru a rezolva, măcar parțial criza de forță de muncă calificată. Cum s-a ajuns să nu mai avem muncitori calificați e simplu și valabil nu doar la Brașov, ci în toată țara. S-au desființat toate școlile profesionale acum vreo 18 ani și toți elevii au mers la liceu. În timp, chiar și liceele tehnologice s-au transformat în teoretice, iar tinerii care terminau 12 clase nu aveau nicio meserie. Cel puțin nu la capitolul practic. 

După Revoluție la Brașov s-au deschid rând pe rând fabrici străine care aveau nevoie de forță de muncă. Au preluat muncitorii de la fabricile de stat care s-au desființat, doar oamenii au îmbătrânit și din spate nu a mai venit nimic. Companiile au mers la Primărie unde și-au spus oful și așa s-a născut un parteneriat care a fost preluat ca model apoi în mai multe județe din țară. 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt a luat ființă în 2012 și a fost prima şcoală profesională în sistem dual din România. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După trei ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere. Pe parcursul studiilor elevii primesc o bursă de 400 de lei pe lună. Anul acesta au absolvit 211 elevi şi toţi au primit oferte de angajare. Tinerii se pare că au înțeles că meseria e brățară de aur, deoarece concurența la profesională a fost una mare anul acesta. În plus au venit elevi și din alte județe.  „Şcoala profesională este o alternativă reală, merită să studiezi ca să înveţi o meserie. Toate companiile din Braşov reclamă că le-ar mai trebui forţă de muncă, dar care să fie calificată. Se pierd proiecte din cauza lipsei acestei forţe de muncă”, a punctat Alexandru Blemovici, reprezentant al mediului de afaceri. 
Printre companiile implicate în proiect se numără: Schaeffler România S.R.L., DTR Dräxlmaier Sisteme Tehnice România SRL, Stabilus România SRL, Caditec SRL, PREH Romania SRL, Continental Automotive Romania, Rolem SRL, Hutchinson SRL, Premium Aerotec SRL. 

Sistemul se extinde în mai multe domenii

După acest model, Primăria a extins învățământul profesional și alte specialități cu căutare la Brașov „Şcoala Profesională Kronstadt, un proiect lansat pentru prima dată în România la Braşov, este acum la a cincea promoţie de absolvenţi şi s-a dovedit un succes. Sunt elevi foarte buni, toţi au un loc de muncă în cadrul companiilor care i-au susţinut şi îşi pot continua studiile inclusiv la nivel universitar. Sper ca guvernul să preia acest exemplu de succes de învăţământ dual şi să îl extindă în cât mai multe judeţe, pentru că România are nevoie de oameni care să cunoască temeinic o meserie care se caută pe piaţa muncii. La Braşov acesta a fost primul pas. Următoarea etapă este Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ, unde deja există o colaborare cu SPGK, la Colegiul Tehnic Transilvania există deja clase de elevi care învaţă meserii din domeniul aeronautic şi sperăm să creştem numărul de elevi, iar următorul domeniu pe care îl vizăm petru acest tip de învăţământ în sistem dual va fi HoReCa“, a declarat primarul George Scripcaru la festivitatea de absolvire a elevilor de la Școala Profesională Kronstadt.  

Cum sunt structurate locurile la Şcolile Profesionale din Brașov 

Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu“  - o clasă de 30 de elevi, specializarea ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică; -o clasă de 30 de elevi, specializarea bucătar; -o clasă de 22 de elevi, specializarea lucrător hotelier. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Maria Baiulescu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov, pe de altă parte. 

Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ“ - o clasă de 28 de elevi, specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice; - o clasă de 30 de elevi, din care 14 cu specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice şi 16 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Parteneriatul a fost semnat de  Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 firme din Braşov şi Săcele, pe de altă parte.

Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu“ - o clasă de 30 de elevi, specializarea comerciant-vânzător. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 lanţuri comerciale, pe de altă parte. 
Colegiul Tehnic de Transporturi - o clasă de 28 de elevi, specializarea mecanic auto; - o grupă de 14 elevi, specializarea maşinist utilaje cale şi terasamente.

Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 3 firme din Braşov, pe de altă parte. Una dintre firmele semnatare ale parteneriatului este RAT BV S.A., care va sprijini pregătirea a 28 de elevi în specializarea mecanic auto. 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt: - cinci clase de 28 de elevi fiecare, în total 140 de elevi, specializarea operator la maşini cu comandă numerică; - o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea operator la maşini cu comandă numerică şi 14 cu specializarea sculer matriţer; - o clasă de 28 de elevi, specializarea sculer matriţer; - o clasă de 28 de elevi, specializarea sudor; - două clase de 28 de elevi fiecare, în total 56 de elevi, specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale; - o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi 14 cu specializarea confecţioner articole din piele şi înlocuitori. Parteneriatul a fost semnat de către SPGK şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 14 firme din zona Braşovului, pe de altă parte. 

Colegiul Tehnic Transilvania -o clasă cu 28 de locuri cu specializarea aeronautică, în parteneriat cu Airbus România.  

FOTO Andrei Paul

 

Adauga comentariu