Fostul consilier județean Andrei Kadas rămâne în arest până pe 1 februarie. Măsira a fost luată și pentru ceilalți inculpați

În acest dosar de corupție instrumentat de DNA Andrei Kada este cercetat pentru trafic de influență și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. El era la data faptelor consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov. Totodată el este președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

„În baza art. 234 C.p.p. admite propunerea de prelungire a arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov, cu privire la inculpaţii: 1. BERTEA DORU DUMITRU 2. KADAS ILUNA MARIUS ANDREI 3. POPA MARIUS CRISTIAN, 4. IONESCU RAMONA DELIA 5. MIRICĂ EMANOIL 6. LUKACS ANTAL, 7. BALINT ENIKO, Dispune prelungirea arestării preventive a tuturor inculpaţilor sus menţionaţi pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 03.01.2021 şi până la data de 01.02.2021 inclusiv. În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, onorariul avocatului din oficiu urmând a fi suportat din fondurile Ministerului Justiţiei“, este decizia Tribunalului Brașov.

Anchetatorii de la DNA Brașov arată că în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

Din probele administrate până în prezent, arată procurorii DNA, a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.

 

Adauga comentariu