Fostul consilier județean Marius Kadas și fostul director al Spitalului de Boli Infecțioase, Ramona Ionescu au fost trimiși în judecată de DNA pentru un contract considerat fraudulos

Procurorii DNA i-au trimis în judecat pe Kadas Marius Daniel, la data faptelor consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov; președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, pentru comiterea infracțiunilor de: trafic de influență, instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit procurorilor Kagas și-ar fi folosit înfluența pentru a ca Spitalul de Boli Infecțioase să cumpere materiale sanitare de la o anumită firmă la prețuri foarte mari.

În acest dosar au mai fost trimiși în judecată Marius Cristian Popa, consilier local la Săcele, administratorul firmei care a primit contractul, Nedelea Gheorghe,  referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și Ramina Ionescu, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov.


„Prezentul dosar vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, societății omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unui contract de achiziție echipamente medicale supraevaluate și care nu erau necesare. În schimb, persoanele cu ascendent și influență asupra conducerii spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei favorizate.
Concret, în perioada iulie 2019 – septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia și asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri (ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice) un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei). Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat, către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

Din probele administrate în cauză a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-ar fi realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a inculpaților Ionescu Ramona Delia și Nedelea Gheorghe, care ar fi avizat și semnat documentele care au stat la baza achiziției aparatului medical în condițiile în care investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent. Spitalul de Boli Infecțioase Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 949.620 lei“, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

 

Adauga comentariu