Fostul prim procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia nu scapă de problemele cu justiția. Colegii de la DNA au constestat sentința de închisoare cu suspendare dată de Curtea de Apel Brașov

Iulian Costin Văduvan, fost prim procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia a fost trimis în judecată în 2016 pentru luare de mită și spălare de bani. A fost acuzat că primea bani ca să dea soluții favorabile în anumite dosare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Ploieşti au reţinut că „în perioada 2007-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în timp ce îndeplinea funcţia de prim procuror şi efectua şi supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, a pretins şi a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri (denunţător în cauză) carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum şi sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei. Aceste foloase au fost pretinse şi primite de magistrat în schimbul asigurării protecţiei omului de afaceri, în sensul soluţionării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunţător împotriva altor persoane şi instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum şi pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societăţile pe care le reprezenta. În cursul anului 2009, în acelaşi scop al asigurării protecţiei, inculpatul Văduvan Iulian Costin a pretins şi primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei. În acest context, în perioada 2007 – 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluţii favorabile denunţătorilor în 12 dosare penale”, se arată într-un comunicat DNA.  

Inițial procesul a început la Curtea de Apel Ploiești, dar s-a mutat la Curtea de Apel Brașov ca cererea inculpatului. În octombrie 2018 a venit și sentința: trei ani de închisoare cu suspendare. Procurorii au contestat decizia magistraților de la Curtea de Apel Brașov pe care au considerat-o prea blândă. Au făcut apel, iar dosarul a ajuns la Înalte Curte de Casație și Justiție. După mai bine de o jumătate de an de așteptare, procesul a început azi.  

FOTO Adevărul

Adauga comentariu