FOTO Brașovul de acum 100 de ani. Case impunătoare, magazine și restaurante de lux, locuri de promenadă și bordeluri pentru bogați

Piața Sfatului era locul de întâlnire al negustorilor. Aici găseai de toate, de la legume și fructe, la o piața de pește proaspăt până la bijuterii și cele mai fine materiale aduse din Paris sau din zona Orientului. Piața Sfatului era pavată cu piatră de râu. Aspectul s-a păstrat și astăzi însă pavajul a fost înlocuit de-a lungul timpului. 

Ca și acum strada Republicii sau Mureșenilor din ziua de azi erau pline de magazine de lux. De aici doamnele îşi puteau cumpăra pălării şi ţinute moderne, aduse tocmai de la Paris. La magazinele din centru îşi făceau cumpărăturile doar cei cu dare de mână.

Brașovul avea zone de promenadă celebre. Lumea bună se plimba  în zona Livada Poștei unde acum este Rectoratul Universității Transilvania și Biblioteca Județeană. Zona era demumită Promenada Corso. Elevii nu aveau voie aici, dar pe puteau plimba spre Tâmpa sau spre actuala stațiune Poiana Brașov. În zona de promenadă era celebrul restaurant Transilvania. 

Bogații locuiau pe Șirul Iorga

Bogații Brașovului locuiau pe Șirul Iorga. Majoritatea caselor au fost construite în perioada 1928-1935 și sunt și acum în picioare. Era o adevărată concurență între oamenii cu stare care să își împodobeau care mai de care casele ca să-și arate statutul social. Săracii locuiau în cartiere industriale de la marginea orașului

„Șirul Iorga a fost locul unde fiecare persoană cu dare de mână trebuia să aibă o casă. Aici locuiau toți bogații Brașovului de la acea vreme. Casele au fost construite în stil neo-românesc, dar aici au locuit și muți sași. Se spune că aceștia au fost nemulțumiți de faptul că românii își împodobeau mult prea tare locuințele ca să iasă în evidență“, explică istoricul Mihai Ciurea. 

Restaurante de lux și bordeluri

De la Brașov nu puteau lipsi nici restaurantele de lux. Coroana de pe strada Republicii a fost inaugurat în 1910. Aici veneau doar bogații, iar rezervările se făceau și nu o lună înainte. Era locul unde trebuia să fii văzut. „ Toate familiile bogate veneau la acest restaurant cel puțin odată pe săptămână. Era eticheta acelor vremuri. Se dădea o luptă mare printre tineri să ajungă să fie chelneri aici deoarece se lăsau bacșisuri mari“, mai spune istoricul. 
În anii 40, Restaurantul Aro a devenit preferatul bogaților. Aici se serveau cele mai nobile vinuri, iar seara cânta celebra orchestră a lui Jean Sibiceanu. Și acum Aro Palace este singurl hotel de cinci stele din Brașov. 

Acum 100 de ani Brașovul avea și două bordeluri celebre, la fel ca și marile orașe europene: Clopotul de Aur și La Sebenii. Erau o afacere profitabilă și se plătea 10% impozit din venituri. Se ținea o condică strictă pe baza căreia să stabileau dările. 

„Bordelul era o afacere acceptată în acele vremuri. Fetele era alese cu grijă, erau frumoase, dar și educate. Vorbeau două-trei limbi străine și aveau ținute aduse direct de la Paris“, mai spune istoricul. 

La bordel exista un catalog cu toate fetele și prețul. Se spune că o fată câștiga în jur de 7500 de lei pe lună, o sumă uriașă acum 100 de ani. 

Sursa Foto Casa Sfatului

 

Adauga comentariu