FOTO Primăria repară căile de acces la turnuri și bastioane. Acestea stau închise din 2015. Se așteaptă o hotărâre de guvern care să reglementeze situația juridică

Primăria s-a apucat să facă reparații la căile de acces spre turnurile și bastioanele Brașovului. ,,Având în vedere că, de atâția ani, încă așteptăm Hotărârea de Guvern prin care să se clarifice situația patrimonială a turnurilor și zidurilor de apărare, am luat decizia ca, până la reglementarea situației juridice, să facem lucrări de întreținere la zonele adiacente acestor ziduri și turnuri. Astfel, în această primăvară am demarat un program amplu de reparații la scările de acces spre turnuri, platformele de belvedere, balustradele de legătură etc. care, din cauza faptului că aceia care le-au avut în administrare nu le-au întreținut în acești ani, reprezentau deja un pericol pentru turiștii și brașovenii care voiau să le viziteze. Deja am finalizat lucrările la scările și platformele de la 4 dintre turnurile de apărare, iar acum lucrăm la platforma de belvedere de pe zidul de apărare, în zona Centrului de Agrement. Sper să avem cât mai repede acea Hotărâre de Guvern, astfel încât să putem gândi și un proiect care să vizeze partea de întreținere și reparații pentru turnuri și ziduri. Facem un apel și la domnul prefect să facă demersurile care depind de el pentru a se adopta cât mai repede acea hotărâre. În același timp, sperăm ca domnia sa să promoveze cât mai repede proiectul de hotărâre de guvern pentru trecerea Cetățuii în patrimoniul Municipalității, astfel încât să putem demara de urgență un proiect de consolidare a acestui monument istoric, având în vedere starea sa de degradare ”, a declarat primarul George Scripcaru.

Turnurile și Bastioanele sunt închise din 2015

Bastioanele și turnurile Brașovului stau închise de ani buni. O eroare birocratică le-a pus lacătul pe ușă. O eroare care nu a fost observată ani la rând de autoritățile locale. Anomalia a fost sesizată de Curtea de Conturi în urma unor controale efectuate în 2015. Obiectivele turistice sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, dar au ca proprietar în Cartea Funciară Municipiul Braşov. De doi ani se așteaptă o hotărâre de guvern care să reglementeze situația.
 

Obiectivele turistice pot fi văzute doar pe dinafară

Până la reglementarea situației juridice, obiectivele turistice pot fi admirate doar pe dinafară. În această situaţie sunt:Turnul Negru, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Bastionul Porţii (pod fortificat peste pârâul Graft), turnul de apărare de pe strada Castelului, turnul de apărare de pe strada George Bariţiu nr 12 şi Turnul Studenţilor (strada G. Bariţiu nr 24).  
Cea mai mare dezamăgire este Primul Muzeu Virtual din România de la Bastionul Postăvarilor în care s-au investit 290.000 de euro. Banii au fost daţi de

Consiliul Judeţean prin compania proprie- Consilprest. Muzeul a fost inaugurat în 2012, dar chiar şi la trei ani de la deschidere mergea în pierdere. Amortizarea investiţiei era de doar 10.280 de lei pe lună, adică 30.000 de euro pe an. Ar fi fost nevoie de cel puţin 10 ani pentru recuperarea banilor, asta dacă muzeul ar avea cheltuieli zero. Aşa că mai bine a fost închis. 

 

Adauga comentariu