FOTO VIDEO Brașoveanul pasionat de Dacia românească. A făcut celebră mașina în America, a străbătut cu ea Route 66, iar Dacia a apărut și vedetă de televiziune

Eduard Palaghiță, un brașovean stabilit la New York a făcut celebră Dacia românească în America. Pasiunea vine din familie. Bunica sa a avut cu Dacia 1300 roşie, iar părinţii o Dacia 1310. De asemenea pasiunea pentru maşini a fost stârnită şi de surprizele care se găseau în gumele Turbo. Ca orice băiat abia aştepta să vadă o imagine cu un Ferrari sau Lamborghini. Era singura modalitate ca în România şi vadă poze cu mai multe mărci de maşini. 

„Am venit în SUA în 1995, la varsta de 12 ani. De când eram mic ma pasionau maşinile. Îmi plăcea să le desenez şi am desenat Dacia lui mama cu tot cu şurubelniţa care ţinea geamul să nu cadă. Când mergeam sus la bunica în Poiana Braşov, stăteam pe banca lângă casă şi mă uitam la maşinile care treceau pe acolo. În Poiană vedeai cele mai tari maşini, Mercedes, Audi etc. Tot acolo am văzut pentru prima oara un Harley Davidson“, a declarat povestește Eduard Palaghiţă.

A adus Dacia peste Ocean

A reușit să aducă în America o Dacia pe care înamtriculat-o ca și vehicul istoric. Maşina a fost dusă cu platforma până în Germania, apoi cu vaporul până în New Jersey. De aici, Eduard Palaghiță  a condus-o Dacia la New York. Multe dintre piese sunt orginale, iar motorul nu a fost modificat. A devenit vedetă în 2014 când a atras toate privirile la parada de Ziua României din Times Square din New Nork.  „Americanii apreciază maşina foarte mult. Este ceva unicat ce nu au mai văzut, sunt curioşi să afle detalii despre ea şi sunt impresionaţi cât de bine arată pentru vârsta ei. Mulţi cred că e Alfa Romeo, Fiat, Datsun, Saab sau ceva de genul“, mai spune brașoveanul. 

Cu Dacia pe Route 66

Dacia tânărului este din 1977 şi merge încă foarte bine. Dacia mai are o performanță demnă de luat în seamă. A traversat celebra Route 66 adică 4000 de kilometri.

„Drumul nu a fost deloc uşor. Au fost călduri mari, dar Dacia e echipată cu sistem GD (geam deschis), aşa că am fost ok. Au fost multe dealuri, care au pus Dacia la test, dar bătrânica le-a arătat cine e şeful. Am mers în fiecare zi cam 400 km, unele zile mai puţin, unele zile mai mult. Ne opream cam în fiecare oră, sunt multe de văzut pe drum. Cu toate astea, 10 zile nu au fost de ajuns să le vedem pe toate, dar am ajuns la destinaţia finală precum am plănuit“ spune Eduard.  

Anul trecut a ajuns și în România unde a participat la Dacia Clasic, o întâlnire a pasionaților de mașini autohtone. 

Dacia a fost admirată și de Poliție

Eduard Palaghiță povestește și cum a fost oprit de o patrulă de Poliție în timp ce mergea la biserică la volanul Daciei sale. Polițistul nu vroia să îi dea amendă, ci să admire mașina, care peste ocean este considerată a fii una de epocă. „Era un italian, a zis că vedea mereu dacii când era copil și m-a întrebat cum de am adus-o aici. Am stat cu el vreo 15 minute de vorbă, i-am arătat mașina, mai era puțin și făceam schimb“, mai spune brașoveanul. 

A cumpărat un Aro cu care vrea să străbată America

Eduard mai are în colecţie un Renault 12 din 1971, model USA. Maşina a fost găsită într-o şură în Wisconsin, unde a fost parcată de mai mult de 20 de ani. Cea mai nouă achiție este Aro 244 cu motor de Ford și Aer condiționat. „Este unul dintre puținele prototipuri pe care s-au testat piețele americane. Aici le-au numit Aro Hunter. Mașina va sosi la New York anul acesta și vor face cu ea din nou Route 66“, mai spune brașoveanul.

Vedete de film

Mașinile sale au atras atenţia producătorilor de film. Aşa se face că au ajuns să apară în celebrele seriale The Americans și Gotham. „The Americans” este un serial de televiziune creat şi produs de fostul ofiter CIA, Joe Weisberg. Acţiunea se petrece la începutul anilor 1980, în timpul „Războiului Rece”, fiind vorba despre povestea lui Elizabeth (Keri Russell) şi Philip Jennings (Matei Rhys), doi ofiţeri KGB care se dau drept un cuplu căsătorit american din suburbiile Washington-ului, cu copiii lor (Holly Taylor şi Keidrich Sellati), avându-l vecin pe Stan Beeman (Noah Emmerich), un agent FBI care lucrează în contraspionaj.

Sursa Foto și Video Eduard Palaghiță


Adauga comentariu