FOTO VIDEO Fântâna arteziană de pe pietonalul din Valea Cetății capătă contur

Ieri, 29 iulie, s-a turnat placa de suprabetonare a fântânii arteziene care se amenajează pe pietonalul din Valea Cetății, partea dinspre strada Tâmpei. Această lucrare face parte dintr-un proiect mai amplu al municipalității de modernizare și adaptare a pietonalului, astfel încât acesta să redevină un spațiu de petrecere a timpului liber pentru locuitorii din acest cartier.

Lucrările din proiectul de reamenajare a pietonalei Răcădău au fost demarate în toamna anului trecut, după un sondaj sociologic efectuat de echipa de proiectare, sondaj adresat punctual cetățenilor din Răcădău. Proiectul a fost apoi prezentat Consiliului Local și aprobat de forul legislativ al municipiului.

„Am ajuns într-o etapă destul de avansată cu fântâna arteziană din Valea Cetății (zona pietonalului dinspre strada Tâmpei). S-a turnat placa de suprabetonare, iar după întărirea acestuia se va face cofrarea și montarea dispozitivelor pentru prinderea plăcilor de granit. Deși termenul de finalizare a lucrărilor este de 160 de zile, conform contractului, avem asigurări de la prestator că acest termen va fi substanțial redus. Este vorba despre o fântână muzicală de aproximativ 80 de m.p., cu 25 de jeturi de apă, a căror înălțime poate fi reglată până la 2,5 metri, fiecare jet fiind prevăzut cu lumini. Înălțimea jetului de apă, intensitatea și culoarea luminii pot fi reglate în funcție de ritmul muzicii. Fântâna va fi la nivelul solului și va fi acoperită cu plăci de granit de 5 centimetri grosime”, a declarat Raul Negoiță, directorul Direcției Tehnice.  

Lucrările la fântâna arteziană sunt realizate de firma clujeană Aqua Design, valoarea fiind de 280.000 de lei fără TVA.

Etapa a doua a reabilitării - care cuprinde restul spațiului pietonalei, până la fântâna de la „Ursu’ ” (în lungime de 310 metri) va continua același concept, de creare de spații verzi, de zone de petrecere a timpului liber, de accesibilizare a întregii zone. Se vor realiza rampe pentru persoane cu dizabilități cu pante potrivit normativelor în vigoare, care vor permite accesul de la strada Tâmpei până la parcul Ursu’, pe absolut tot pietonalul, de la un capăt la altul. Se vor amenaja peste 2.300 de metri pătrați de spații verzi, vor fi plantați 96 de arbori de mari dimensiuni și arbuști. Va fi amplasat mobilier de mari dimensiuni din lemn exotic (mobilier tip decking) și va fi amenajată o altă fântână arteziană la nivel cu solul, de aproximativ 75 mp, în celălalt capăt al pietonalului, similară celei la care se lucrează. Totodată sunt prevăzute și două zone speciale: o piațetă pentru expoziții, unde elevii liceului de artă să își poată expune lucrările și o zonă cu mese pentru jocuri de societate (șah, table etc.).

„Conform contractului pe care îl avem cu firma din Cluj (S.C. Aqua Design), suntem în grafic și sper ca până la sfârșitul lunii august, această fântână să fie funcțională. Este ultima lucrare din primul tronson al pietonalului, după care vom începe lucrările la partea a doua, care va continua conceptul, astfel încât să avem zone verzi cu copaci de mari dimensiuni, să se poată sta la umbră, rampe pentru cei cu cărucioare sau cu biciclete și trotinete și o altă fântână arteziană, în capăt, spre Ursu’. Am avut o discuție cu proiectantul și în maxim două săptămâni ne va preda proiectul tehnic, astfel încât să putem lansa licitația de lucrări. Cu siguranță, după finalizarea lucrărilor, acest pietonal va fi un spațiu viu, în care cetățenii din Răcădău să își petreacă timpul liber, să se relaxeze, iar copiii să aibă la dispoziție un spațiu de joacă imens, în care să poată fi în siguranță”, a declarat primarul George Scripcaru.

Proiectul de reabilitare a pietonalei a fost realizat de arhitectul Lucian Păltănea și peisagistul Christian Voinescu. Cei doi au plecat de la concluziile studiului sociologic efectuat în cartier și de la idei noi, contemporane, în ceea ce privește funcționalitatea spațiilor publice. Reamintim aceste idei, prezentate și Consiliului Local Brașov, anul trecut:

  • „Mobilitatea pe mai multe viteze“ include nevoia de deplasare ale tuturor celor care vor tranzita acest spațiu, fie ca pietoni, fie cu bicicleta, pe role sau cu un cărucior de copii de exemplu, astfel încât fiecare categorie să poată utiliza spațiul având la dispoziție elemente specifice nevoii sale de mobilitate și fără a împiedica celelalte categorii. Acest concept a fost pus în practică prin construirea de rampe care respectă ultima legislație europeană în domeniu, trepte și taluzuri.
  • Elementul apă – fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va f înlocuită cu o fântână de pardoseală cu joc de apă și lumini, astfel încât utilizatorii spațiului că poată interacționa direct cu apa și să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride. De asemenea, în partea superioară a pietonalului va fi construită o a doua fântână, similară celei de la strada Tâmpei.
  • Fântâna (de la strada Tâmpei) este înconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene, desigur, cu apa oprită.
  • Pentru asigurarea ritmului zonei, forma fântânii și dimensiunile sale sunt replicate în nivelul superior, la nivelul pardoselii pietonalului, unde amprenta acesteia, de aproximativ 100 mp, este realizată din lemn de ipe (un lemn de origine braziliană, extrem de dur și foarte rezistent în timp) și este mărginită de arbori și arbuști, constituind astfel o nouă grădină urbană care echilibrează culorile și va oferă o zonă naturală, contrabalansând spațiile de plimbare.
  • Combaterea insulelor de căldură, prin mărirea suprafețelor verzi și plantarea de arbori cu talia mare (arborii au 3-4 metri încă de la plantare și au deja coroana formată), care vor oferi umbră, oxigen, vor reține praful și, desigur, vor avea și un rol estetic. Au fost aleși arbori adaptați la microclimatul urban și la zona de climă specifice Brașovului (arțar, jugastru, scoruș, magnolie, măr pădureț etc). Zona de vegetație este completată cu arbuști floriferi (plante perene) care vor asigura înflorire și vor avea aspect decorativ pe tot timpul anului (alun, ienupăr, jneapăn etc.).
  • Creșterea vizibilității și atractivității zonei pentru utilizatori, în special pentru copii și crearea unei identități vizuale ușor de observat de pe înălțimile din jur (Tâmpa și Dealul Melcilor). Pardoseala este colorată, iar pavajul este realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic, care va asigura nu numai impermeabilitate și ușurință în drenarea apelor pluviale, ci și o suprafață potrivită pentru pentru mersul pe rotile, cu rol de amortizare a șocurilor și reducere a zgomotului.

Adauga comentariu