George Scripcaru nemulțumit că trebuie să dea bani la bugetul central și că primește foarte puțin înapoi. Brașovul a avut însă excedent în ultimii trei ani

Primarul George Scripcaru se plânge că Brașovul dă mulți bani la bugetul de stat și primește foarte puțin înapoi. Anul trecut era nemulțumit când Guvernul i-a tăiat 75 de milioane de lei. Și cu toate acestea municipiul Brașov are excedent de vreo trei ani încoace. Și atunci pentru ce vrea domnul primar mai mulți bani la Brașov dacă nu reușește să-i folosească și pe ăia „puțini” pe care îi are la dispoziție? George Scripcaru este nemulțumit de promisiunile făcute și nerespectate de Guvern și că trebuie să ceară și să aștepte să primească bani de la Guvern.

Chiar și cu bugetul diminuat, Brașovul a avut excendent în ultimii ani. În 2017 au rămas necheltuiți 111 milioane de lei, iar în 2018, 297 de milioane de lei. Sumele au fost alocate inițial pentru mai multe proiecte care nu s-au mai realizat și astfel banii nu au fost cheltuiți. De fiecare dată sumele au fost reportate la anul următor. 

Conform proiectului de buget de stat se dorește ca veniturile UAT-urilor să rămână acestora în proporție de 100% și odată cu această modificare să se transfere și anumite cheltuieli care erau în sarcina bugetului de stat în sarcina UAT-urilor, și aici e vorba de cheltuieli de ordin social. De exemplu, veniturile de la CAS colectate la nivelul județului Brașov să rămână 100% la nivelul județului, astfel că sănătatea să rămână în sarcină locală.

La nivelul întregii țări cheltuielile cu asistența socială sunt estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (dacă se mențin la aceeași pondere ca şi în anul 2018).

Poate fi un lucru bun sau mai puțin bun, afirmă George Scripcaru. Depinde cum se face estimarea veniturilor la începutul anului pentru că la finalul anului există riscul să nu reușești să ai veniturile previzionate. Dacă în estimare se introduc venituri nerealiste e o lipsă de responsabilitate față de realizarea bugetului, astfel că spre final de an ajungi să stai cu mâna întinsă pentru bani de la bugetul de stat.

George Scripcaru spune că a făcut o simulare cu Serviciul Buget al Primăriei din care a rezultat că proiectul de buget de stat cu modificările aduse avantajează Brașovul. Din datele pe care le are cum,  pe veniturile raportate la nivelul anului trecut și la cotele defalcate preconizate a fi repartizate la nivelul localităților, George Scripcaru afirmă chiar că ar recupera chiar și o parte din cele 75 de milioane de lei „pierdute” anul trecut.

În final, discuția pe proiectul bugetului de stat ține exclusiv de voința politică și de presiunea pe care o face fiecare partid în parte. Această discuție are lor în contextul în care 80% din UAT-uri au un grad scăzut de colectare din care nu își pot acoperi nici funcționarea Primăriei.

George Scripcaru aduce aminte de Liga Aleșilor Locali din partide, care ar trebui să aibă o prezență puternică în interiorul partidului și să adopte rezoluții cu privire la nevoile pe care le au la nivelul UAT-urilor. Există o lipsă de unitate internă în partide între aleșii locali și cei la nivel național și acest lucru se reflectă în activitatea de la nivelul UAT-urilor. Acesta mai spune că primarii ar putea să „protesteze” sau să ia „atitudine” pe plan intern în perioada următoare, cu ocazia alegerilor, când candidații la europarlamentare vor avea nevoie de primari pentru a câștiga capital electoral.

Conform bugetului de stat pentru 2019 alocările pentru bugetele locale sunt:


- 11,1 miliarde lei se alocă din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decât s-a alocat în anul 2018. Această sumă se adaugă la veniturile proprii ale unităţilor administrativ teritoriale care se vor încasa în anul 2019 precum şi excedentele acumulate până la sfârșitul anului 2018, în valoare de 13,1 miliarde lei dar și sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, adică 2,3 miliarde lei.
- 100% din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat se repartizează bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cât s-a repartizat în anul 2018;
- 10,9 miliarde de lei - totalul subvențiilor de la bugetul de stat care se alocă prin bugetele unor ministere pentru investiții (PNDL, spitale, școli, cofinanţate proiecte finanţate din fonduri europene, turism, mediu, etc.) şi asistenţă socială şi din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;

Astfel, totalul sumelor care se alocă din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decât cele alocate în anul 2018 ceea ce reprezintă 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale.

 

Adauga comentariu