Începe restaurarea Cetății Făgăraș. Monumentul istoric rămâne deschis turiștilor. Aici puteți vedea Fecioara de Fier, unul dintre cele mai temute obiecte de tortură din istorie

Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea Cetății Făgăraș încept astăzi. Investiția va fi efectuată de Troia Premium Construct și ProConstruct și se ridică la 29 de milioane de lei, din care 21 de milioane sunt bani europeni.

„Este o zi importantă pentru toți. Am semnat, astăzi, documentele pentru demararea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare a Cetății Făgăraș, unul dintre cele mai importante monumente din România. A durat mult și nervii au fost întinși la maxim, pentru că a trebuit să obținem toate avizele și autorizațiile necesare pentru a pune proiectul în practică. Vă mărturisesc că inclusiv colegi de ai mei nu credeau că vom reuși. Dar, iată că după 4 ani de la debutul demersurilor, încep lucrările și primele rezultate vor fi vizibile chiar anul acesta. Pentru început, 60 de oameni vor fi pe șantier, zilnic, urmând ca numărul muncitorilor să ajungă la 120”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu, în cadrul conferinței de presă.

Podul mobil va fi unic în România

Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea. De asemenea, se va interveni și pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp.

Vizitatorii vor avea motive pentru a petrece mai mult timp aici, pentru că vor mai fi amenajate alei pietonale, locuri de belvedere și de odihnă. Lucrările nu vor împiedica accesul turiștilor în Cetatea Făgăraș, după ce autoritățile locale au decis ca întreg procesul de restaurare să poată fi observat îndeaproape de doritori.

„Cel mai important estecă vor fi construite două poduri din lemn: unu pietonal –pe latura de nord și unu lcarosabil– pe latura de est,iar o parte din acestava fi mobilă, se va ridica, așa cum era în secolul XVII. Specifică aceluiași secol este fântâna din curtea interioară a cetății, inexistentă înprezent, care va fi reconstruită.

La finalu lrestaurării, Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare. De altfel, cred că este singura din sud-estulEuropei care mai are apă în jurulei”, spun eElena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Multă istorie și o mare atracție turistică

Un magnet pentru turiști, Cetatea Făgăraș a stabilit, anual, recorduri în privința numărului de vizitatori. Dacă în anul 2015 au intrat pe porțile ei 75.500 de persoane, în 2019 a fostvizitată de 157.000 de persoane.

La Cetatea Făgăraș au mai fost refăcute Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă ce au putut fi vizitate în premieră în 2018. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. 

O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. 

Acum trei ani a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. A fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă. 

Fecioara de Fier, ucigașul secolelor trecute

La Făgăraş se poate vedea şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.  

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi.

 

 

 

Adauga comentariu