Ioan Neculaie, abonat al instanțelor de judecată. Ultima dată a fost chemat în judecată chiar de fiul său. Neculaie a fost primul milionar al Brașovului, dar a ajuns la pușcărie și a pierdut mare parte din avere

Ioan Neculaie, fostul patron al FC Brașov este un abonat al instanțelor de judecată. Ultima oară a fost dat în judecată de fiul său Alexandru care dorea o proprietate din Brașov, după cum scrie cancan.ro. În instanță a fost chemată și mama tânărului. Instanța a respins însă cererea fiului lui neculaie. „Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Neculaie Alexandru împotriva pârâţilor Neculaie Ioan şi Neculaie Gina. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Braşov“, se arată în decizia instanței. 

Două condamnări la activ

Ioan Neculaie a fost condamnat în noiembrie 2017 la şase luni de închisoare pentru pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Fostul patron al FC Braşov a folosit arma pentru a trage în cauciucurile maşinii. Sentinţa a ajuns însă la 2 ani de închisoare deoarece magistraţii au anulat suspendarea executarii pedepsei pe care Neculaie o primise într-un dosar de ucidere din culpă. Ioan Neculaie avea, din noiembrie 2012, o condamnare într-un dosar legat de un accident de muncă din martie 2008. Atunci, un muncitor de la societatea Prescon SA a murit după ce s-a prăbuşit peste el o parte a unui coş de fum care era dezmembrat pentru a fi dat la fier vechi. 

La finele lui 2017 Neculaie a ajuns la puşcărie, dar nu a stat decât şase luni, până în iunie 2018, când a fost eliberat condiţionat. Chiar dacă a fost eliberat, a vrut să îşi cureţe cazierul şi a contestat sentinţa primită pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Recursul său a fost repins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Ioan Neculaie mai are pe rol un dosar penal din 2016. Este acuzat de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare şi spălare de bani. Omul de afaceri este acuzat că a înregistrat în contabilitatea companiei FC Braşov tranzacţii fictive pentru a obţine deducerea de TVA, dar şi că a luat bani din conturile echipei. FC Braşov a intrat în faliment, iar echipa s-a destrămat. 

„În calitate de acţionar majoritar, administrator de fapt al. SC Fotbal Club Braşov  S.A şi singura persoană cu drept de semnătură în această firmă, la data de 27.12.2010 inculpatul Ioan Neculaie a retras fără justificare legală din contul de casă al acestei societăţi, suma de 9.830.000 lei, iar la data de 30.12.2011 suma de 3.900.000 lei, iar pentru a da aparenţă de legalitate acestor retrageri a înregistrat în evidenţele societăţii antecontractul de vânzare-cumpărare nr. 1648 din 18.05.2012 încheiat între Ioan Neculaie şi SC Fotbal Club Braşov  S.A prin care primul s-a obligat în schimbul sumei de 4.156.400 euro să transfere proprietatea asupra a două terenuri din extravilanul comunei Sânpetru, jud. Braşov, pe care acesta le achiziţionase în data de 20.09.2011 cu suma de 871.346, 41 lei, bunul fiind vândut astfel la un preţ de peste 20 de ori mai mare faţă de preţul de achiziţie“, se arată în rechizitoriul procurorilor.
 

Trebuie să demoleze Sala NATO

Procesul dintre oamenii de afaceri Ioan Neculaie și Ioan Olaru a fost unul maraton care a durat 14 ani. Procesul a început la Brașov, după care a fost strămutat la Hunedoara și în final la Curtea de Apel Alba, care a dat sentința definitivă. Totul a început după ce Ioan Neculaie a folosit ilegal un teren care aparţinea firmei Oligopol, deţinută de omul de afaceri Ioan Olaru. Neculaie a folosit acest teren pentru a extinde complexul Piatra Mare din Poiana Braşov. Se întâmpla în 2004.

Ioan Olaru l-a reclamat pe Neculaie în instanță și a cerut eliberarea terenului de construcții. Pe rol a fost și un proces penal de tulburare de posesie, iar Neculaie a primit în primă instanță o condamnare de 4 ani cu suspendare. Procesul însă a fost tărăgănat până când fapta s-a prescris, iar Curtea de Apel Brașov a fost nevoită să îl achite pe Neculaie din acest motiv. 

Procesul civil a continuat, iar sentința definitivă i-a dat dreptate lui Ioan Olaru. Neculaie va fi, se pare, nevoit să demoleze Sala NATO dacă nu se ajunge cumva la vreo înțelegere de natură financiară. Instanța a decis ca pârâtul să readucă terenul la starea inițială, adică liber de construcții. 

Don Juan pasionat mașini de lux

Ioan Neculaie este un om de afaceri controversat şi a fost primul milionar al  Braşovului. În ultima vreme însă afacerile nu i-au mers deloc bine. A pierdut şi Uzina Roman după un proces maraton care a durat opt ani. Banva Transilvania i-a luat avionul de lux pe care l-a scos la vânzare. A pierdut și echipa FC Brașov. 

Neculaie a fost căsătorit până în 2006 și este cunoscut ca un adevărat „Don Juan", în urma cuceririlor făcute. Presa a scris de-a lungul vremii că Neculaie a avut idile, printre altele, şi cu Ana Maria Prodan, Ramona Gabor, Rocsana Marcu sau Bianca Drăguşanu. Numele lui a apărut şi într-un dosar penal ce vizează prostituţia de lux. 

Pasionat de maşini, Neculaie a strâns o impresionantă colecţie de bolizi în garajele sale. Printre maşinile sale de lux se află un Dodge Viper (100.000 de euro), un Mercedes G Klasse (140.000), un Porsche Cayenne (120.000) şi un Volkswagen Touareg (65.000). Mai mult, el deţine şi o motocicletă Harley Davidson (12.000 de euro) şi un elicopter EC 120, în valoare de 1.200.000 de euro.

 


Adauga comentariu