Judecătoria Brașov a admis eliberea condiționată a lui Zoltánt Szőcs, condamnat pentru acte de terorism

Judecătoria Brașov a admis eliberarea condiționată a lui Zoltánt Szőcs, condamnat în 2018 la cinci ani de închisoare pentruacte de terorism. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunalul Brașov.  

„Admite propunerea comisiei din cadrul Penitenciarului Codlea, şi pe cale de consecinţă : În baza art. 587 Cod procedură penală raportat la art. 100 Noul Cod penal, dispune liberarea condiţionată a condamnatului SZOCS ZOLTAN, în prezent deţinut în Penitenciarul Codlea, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 73/F/2020 a Curţii de Apel Bucureşti. În baza art. 272 Cod procedură penală, onorariul parţial cuvenit apărătorului din oficiu, GHEORGHE MIHNEA, în cuantum de 160 lei, urmează a fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Braşov şi se include în cheltuielile judiciare avansate de stat. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29.07.2020“, se arată în decizia instanței.

În același dosar, a mai fost condamnat, tot la cinci ani de închisoare, și István Beke,, tot pentru terorism. În cazul său instanțele au respins până acum eliberarea condiționată. Cei doi au susținut în cererile lor că au fost deținuți model și au lucrat în penitenciar.

Acuzați că au vrut să detoneze o bombă de Ziua României, Zoltánt Szőcs și Beke Istvan au fost condamnați în 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție la câte cinci ani de închisoare pentru terorism. Cei doi erau membrii ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate. Potrivit procurorilor Zoltánt Szőcs i-a cerut lui Beke Istvan să confecționeze un dispozitiv exploziv care ar fi urmat să fie detonat pe 1 Decembrie 2015, cu ocazia manifestărilor de Ziua României.

Potrivit unui comunicat al DIICOT de la acea vreme „în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședinte la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale de 1 Decembrie“.

 

Adauga comentariu