Judecătoria Brașov a aprobat eliberarea condiționată a lui Zoltán Szőcs și a lui István Beke condamnați pentru terorism

Judecătoria Brașov a admis cererile de eliberarea condiționată a lui Zoltánt Szőcs și a lui István Beke, condamnați la cinci ani de închisoare pentru terorism. Decizia nu este definitivă. În trecut instanțele le-au respins celor doi cererile de eliberare condiționată. Cei doi au susținut în cererile lor că au fost deținuți model și au lucrat în penitenciar.

Acuzați că au vrut să detoneze o bombă de Ziua României, Zoltán Szőcs și Beke Istvan au fost condamnați în 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție la câte cinci ani de închisoare pentru terorism. Cei doi erau membrii ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate. Potrivit procurorilor Zoltánt Szőcs i-a cerut lui Beke Istvan să confecționeze un dispozitiv exploziv care ar fi urmat să fie detonat pe 1 Decembrie 2015, cu ocazia manifestărilor de Ziua României.

Potrivit unui comunicat al DIICOT de la acea vreme „în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședinte la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale de 1 Decembrie“.

Acum magistrații de la Judecătoria Brașov au aprobat cererile de eliberare condiționată.

„Admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare din cadrul Penitenciarului Codlea si dispune liberarea condiţionată a condamnatului SZOCS ZOLTAN, din executarea pedepsei 5 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr. 73/F/2020 a Curţii de Apel Bucureşti, mandat de executare nr.90/2020. Pune în vedere condamnatului dispoziţiile art. 104 al. 2 Cod de procedură penală cu privire la revocarea liberării condiţionată în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în termenul de supraveghere. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare“, se arată în decizia magistraților.

„Admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din Penitenciarul Codlea şi, în consecinţă: În baza art. 100 Cp dispune liberarea condiţionată a condamnatului Beke Istvan Attila, în prezent deţinut în Penitenciarul Codlea , de sub puterea Mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 145/2020 emis de Curtea de Apel Bucure?ti-Sec?ia II Penală. În baza art. 100 alin. 6 Cp, intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei ( 21.02.2022) constituie termen de supraveghere pentru condamnat. Atrage atenţia condamnatului Beke Istvan Attila, că săvârşirea de infracţiuni în termenul de supraveghere poate determina revocarea liberării condiţionate. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare“, se arată în decizia magistraților.

Adauga comentariu