Liderii de mâine, un proiect prin elevii sunt învățați să se implice în comunitatea locală

Proiectul „Liderii de mâine Brașov“ se află la a patra ediție și urmărește educarea tinerilor în spiritul apartenenţei la comunitatea locală.  Scopul principal este ca elevii participanţi la proiect să influenţeze comunitatea din care provin, la început la nivel de liceu, în rândul colegilor, şi mai apoi în cadrul familiei şi a grupului de prieteni. 

Cei 40 de elevi care participă la proiect sunt în clasa a XI-a și provin din cinci colegii și licee din județ: Colegiul de Științe „Grigore Antipa” Brașov, Colegiul „Emil Racoviță” Brașov, Liceul Teoretic „George Moroianu” Săcele, Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș și Liceul Teoretic „Ioan Pascu” Codlea.

În cadrul proiectului, în urma unui proces de selectare, elevii participă la o serie de sesiuni de pregătire pe următoarele teme: Administraţie Publică Locală și Turism, Economic și Sănătate, Educaţie și Cercetare, intercalate cu sesiuni de dezbateri și leadership. Durata acestor „cursuri“ este de șase luni. La sesiunile de pregătire participă reprezentanţii instituţiilor locale, care reprezintă principala sursă de informaţii în întâlnirile cu elevii. În cadrul acestor întâlniri se încearcă clarificarea rolului fiecărei instituţii şi aria sa de acţiune. Astfel, viitorii lideri comunitari vor avea cunoşţinţele necesare pentru a porni un dialog coerent între comunitate şi actorii publici, pe diferite probleme, în funcţie de specificul fiecărei instituţii.

Elevii au discutat ieri primarul și președintele Consiliului Județean, cei doi oameni care conduc Brașovul. 

Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, îi îndeamnă pe liceeni să se implice în administrație și în politică. Este nevoie de competiție și de pregătire în cele două domenii pentru un viitor mai bun.

George Scripcaru, primarul municipiului Brașov le-a transmis elevilor că „este nevoie de educație, care să îți permită să înveți să faci lucrurile bine, indiferent în ce domeniu vrei să activezi. Iar toate acestea trebuie cuprinse într-o viziune, fără de care nu poate exista o dezvoltare.”

Discursurile sunt  motivante, dar din păcate nici România și automat nici Brașovul nu au o strategie pentru a-i ține pe tinerii geniali în țară. Exodul creierelor este deja un fenomen național, iar tinerii aleg calea străinătății pentru un viitor mai bun. 

Proiectul este organizat de AFAFCI , continuatoarea Asociaţiei Femeilor Manager din Braşov, cu o experienţă de 21 ani în proiecte comunitare, atât ca organizator cât şi ca partener. 


Adauga comentariu