Manual unic pentru absorbția fondurilor europene, digitalizare totală a administrației și creșterea subvenției pentru fermierii români sunt temele pe care marșează PNL

Cu 10 zile până la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 PNL s-a gândit să-și finalizeze programul politic. Ei spun că au lucrat trei luni și că a fost un proces de consultare cu autorități publice locale și cu mediul privat.Și așa cum spun deja toate partidele și PNL spune că e singurul partid care poate reprezenta corect interesele României în structurile europene și care poate obține beneficii românilor.

Siegfried Mureșan a răspuns la critica adusă de Traian Băsescu , aceea că senatorul PNL Florin Cîțu a propus diminuarea resurselor financiare ale UE pentru politica agricolă comună și utilizarea acestei surse financiare pentru crearea armatei europene, spunând că nu există o astfel de propunere în programul PNL și că dacă există, atunci e doar un punct de vedere personal al senatorului Cîțu.

Siegfried Mureșan a motivat votul împotrivă eliminării dublului standard la alimente, spunând că inițiativa europeană pentru eliminarea dublului standard la alimente a fost negociat de Guvernul Dăncilă. „Modul prin care Guvernul, prin ministrul Budăi, a negociat această inițiativă legislativă dezavatajează România. Directiva permite foarte multe excepții care permit continuarea dublului standard și este în dezinteresul consumatorilor români .”

PNL anunță prin Siegfried Mureșan temele principale ale programului pentru europarlamentare. Tema principală este realizarea unui manual unic pentru absorbția fondurilor europene, care presupune un set unic de norme și simplificarea procedurilor după modelul celor mai eficiente state din UE. Acest manual unic ar trebui să se aplice tuturor statelor membre. Față de acest manual, Siegfried Mureșan spune că trebuie introdusă și interdicția de a adăuga birocrație de la nivel național.

PNL mai propune auditul unic și digitalizarea pentru fondurile europene., inclusiv pe partea de arhivare.

PNL mai propune și creșterea subvenției la hectar pentru germierii din România până la nivelul subvenției medii din UE. O altă măsură propusă pe fonduri europene este cea prin care se înființează două programe, Prima Fermă și Prima Seră, prin care fiecare cetățean care dorește înființarea unei ferme noi să primească un ajutor nerambursabil de până la 100.000 de euro.

PNL își mai propunere să ceară fonduri europene pentru extinderea rețelelor de gaze în toate orașele din România până în 2024 și dublarea numărului de comune în care există rețele de gaz.

O altă măsură este aceea a dublării numărului de burse de studii prin programul Erasmus. Creșterea pe care și-o propune PNL este la 20.000 de studenți pe an începând cu 2021. Rămâne problema valorii bursei care nu acoperă toate cheltuielile unui student în țara în care merge la studiu.

PNL vrea să mai obțină fonduri europene pentru anveloparea a 500.000 de apartamente de bloc în următorii cinci ani, dar și pentru finalizarea procesului de cadastrare în România.

O altă propunere a PNL este crearea Centrului European Permanent pentru monitorizarea și combaterea știrilor false, a propagandei și a dezinformării.

La rândul său, Mara Mareș a atras atenția la birocratizarea absorbției fondurilor europene, dând exemplu comunei Beclean din județul Brașov care nu a putut atrage fonduri europene pentru introducere canalizare deoarece un criteriu era ca UAT-ul să aibă minimum 2000 de locuitori.

Un obiectiv al PNL, menționat de Mara Mareș, este acela de integrare în zona euro, care nu s-a făcut până acum datorită slabei abilitărți de negociere politică a guvernării. Iar intrarea în zona euroe este necesară pentru eliminarea echităților în raport cu statele membre zonei euro.

Dragoș David acuză guvernarea PSD pentru faptul că au amânat organizarea alegerilor parțiale pentru localitățile din județul Brașov care nu au primar și solicită prefectului Marian Rasaliuorganizarea alegerilor parțiale în cel mai scurt timp posibil.

Tot Dragoș David spune că guvernarea PSD vrea să naționalizeze instituțiile de drept privat. „Există o propunere de lege depusă la Senat prin care Colegiul Psihologilor din România să devină dintr-o instituție privată de drept public înntr-o instituție de drept public.” PNL solicită PSD retragerea acestei propuneri  și să renunțe la a politiza organizațiile profesionale.

 

Adauga comentariu